In gramatica, regula generala a acordului spune ca predicatul se acorda cu subiectul in numar si persoana. Exista insa si abateri de la aceasta norma, in propozitiile in care subiectul este exprimat printr-un substantiv cu forma de singular, dar avand un sens colectiv, fiind urmat de un alt substantiv, la plural, care indica elementele componente ale « colectivului », situatie in care se incadreaza si exemplele din titlu.Cum este corect - majoritatea a inteles sau majoritatea au inteles

Mai exact, substantivele cu sens colectiv multime, gramada, sumedenie, majoritate etc. apar, frecvent, insotite de un atribut exprimat printr-un substantiv la numarul plural, exprimand ideea de numar mare : o multime de oameni, majoritatea oamenilor, o gramada de copii, o sumedenie de tineri etc. In astfel de contexte, acordul predicatului cu subiectul se face la plural, desi subiectul este la singular (multime, gramada, majoritate, sumedenie), regula numindu-se acord dupa inteles (intelesul colectiv al substantivului cu functia de subiect), la care se adauga acordul prin atractie ((adica influenta substantivului la plural, cu functie de atribut, aflat in « apropiere »). Prin urmare, se va spune corect : Majoritatea oamenilor au inteles ceea ce li s-a spus/ O multime de copii au venit la scoala/ O gramada de tineri s-au adunat in fata institutiei/ O sumedenie de intrebari nu ii dau pace etc.

Citește și:  Cum este corect – sloganuri sau slogane? Etimologia cuvântului

Desigur, in functie de context, substantivul gramada, de exemplu, poate fi inteles si ca un tot, referindu-se la elemente de acelasi fel, insotit de un verb reflexiv-impersonal, situatie in care acordul se face la singular : Cu cat se vinde gramada de mere ? Vom spune insa, potrivit acordului dupa inteles: O gramada de mere s-au stricat.

Uneori, acordul dupa inteles functioneaza si in cazul verbelor la persoanele intai si a doua : Majoritatea v-ati facut datoria/ Majoritatea ne-am solidarizat cu voi etc.

Acordul dupa inteles este valabil si pentru alte cuvinte/ structuri care implica ideea de numar : O mare/ buna parte dintre elevii acestei scoli au obtinut rezultate bune la invatatura/ Un numar semnificativ de persoane au protestat etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.