Deşi cele două cuvinte din titlul articolului sunt termeni specifici limbajului familiar sau popular, acestea se utilizează frecvent şi am întâlnit situaţii în care vorbitori de limba română, de vârste diferite, ezitau când era vorba de ortografierea lor, probabil şi pentru faptul că sunt situaţii (cuvinte) în care se scrie corect e, dar se pronunţă “înmuiat” ie (ca în el, este etc., care se pronunţă  [iel], [ieste]) etc. Aşadar, cum este corect – mamae sau mamaie, tatae sau tataie ?

Singurele forme corecte sunt mamaie (sinonim cu 1. mamă ; 2. bunică, mamă-mare) şi tataie (sinonim cu : 1.tată ; 2. bunic, tată-mare). Ambele s-au format prin acelaşi procedeu, al derivării cu sufix, din substantivele mama/tata + suf. –aie. Formele de genitiv-dativ sunt mamaiei, tataiei. Exemple : Îi spun mamaiei/tataiei adevărul/Sfaturile mamaiei/tataiei sunt de mare folos etc.

În diverse zone ale ţării, în limbajul popular, se mai folosesc ca sinonime, pentru mamaie, cuvinte precum: bună, maică, bâtă (în Oltenia), iar pentru tataie – bun, bunel, moş, taică, bât (Oltenia)etc.

1 COMENTARIU

  1. Am peste 77 ani și sunt născut și trăit în Ploiești. Aveam la țară părinții părinților mei, într-un sat părinții tatălui, cărora mă adresam cu tatamare și mamamare iar la câțiva Km distanță, părinții mamei, cărora mă adresam cu mamaie și tataie.
    Această formă de adresare era legată probabil, de obiceiul ca la căsătoria unor tineri, părinții ginerelui erau numiți socrii mari iar ai miresei erau numiți socrii mici.
    Acum, probabil nu se mai ține cont de asta și adresările s-au modificat, influențate de regionalisme … Cred !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.