Se poate constata, adesea, în mass-media, scrierea incorectă a unor forme de plural ale substantivelor și ale adjectivelor care se termină, la nominativ – acuzativ, singular, nearticulat, în vocala „u”, precum: „membru”, „ministru”, „scafandru”, „negru”, „mândru” etc. Faptul că, în presa scrisă, apar forme incorecte ale unor cuvinte poate fi derutant pentru cei care nu stăpânesc diversele reguli gramaticale, având în vedere că orice text scris ar trebui să ofere nu numai garanția informației corecte, ci și pe aceea a respectării normelor limbii literare.

Înțelegerea pluralului și articolului hotărât

In limba română, pluralul cuvintelor precum „membru” și „ministru” se formează adăugând un „i” la sfârșit, transformându-se astfel în „membri” și „miniștri” pentru forma nearticulată. Atunci când aceste substantive sunt utilizate cu articol hotărât, se adaugă un al doilea „i”, devenind „membrii” și „miniștrii”. Această regulă ajută la clarificarea apartenenței și specificității grupului menționat.

Astfel, substantivele care se termină în „u”, la nominativ – acuzativ, singular, nearticulat, au pluralul nearticulat în „i”, iar pluralul articulat în „ii”: „membru”/„membri” (exemplu: „Doi membri ai comisiei au lipsit”)/„membrii” („Membrii comisiei vor hotărî cum să procedeze”), „ministru”/„miniștri” („Au fost demisi mai mulți miniștri”)/„miniștrii” („Miniștrii acestui guvern au fost convocați la ședință”), „scafandru”/„scafandri” („Școala de scafandri și-a deschis cursurile”)/„scafandrii” („Scafandrii cei mai pregătiți intervin în cazuri de urgență”), „negru”/„negri” („Ea are ochii negri”)/„negrii” („Negrii ochi m-au tulburat”), „mândru”/ „mândri” („Munții se înalță mândri în soare”)/„mândrii” („Mândrii munți se înalță în soare”) etc.

Aceeași regulă se aplică și în cazul cuvintelor, substantivelor și adjectivelor în „u”, la singular, precum: „arbitru”, „maestru”, „metru”, „kilometru”, „centimetru”, „litru”, „socru”, „albastru”, „celebru”, „ilustru” etc.

Exemple și greșeli uzuale

Multe persoane se confruntă cu dificultăți în utilizarea corectă a acestor forme din cauza pronunțării similare. De exemplu, „membri” ar trebui folosit atunci când vorbim despre un grup în general, fără a-l specifica prin articolul hotărât, în timp ce „membrii” este corect când ne referim la un grup specific. La fel, „miniștri” se referă la un plural nearticulat, în timp ce „miniștrii” este folosit când grupul de miniștri este specificat. Este esențial să acordăm atenție contextului și articolului pentru a alege forma corectă.

2 COMENTARII

  1. cum este corect: ce zici de ministrii nostri, sau ….. de ministri nostri?
    As vrea si explicatia, multumesc!

  2. „Ministrii nostri” – primul „I” este desinenta de plural (ministru – ministri), al doilea „i” este articolul hotarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.