Scrierea şi pronunţarea corectă a cuvintelor este reglementată de norme gramaticale specifice fiecărei limbi, iar cunoaşterea acestora este necesară pentru a diminua pe cât posibil greşelile sau ezitările, generate de rostiri populare, colocviale etc.

Una dintre aceste reguli vizează scrierea obligatorie cu m (nu cu n), înainte de p şi b, inclusiv în prefixe care, în alte situaţii (adică înaintea altor consoane decât p şi b), se scriu cu n.

Prin urmare, respectând aceasta normă, se va spune corect, de exemplu : ambulanţa, amplasament, (a) combate, emblemă, imbatabil, (a) îmbolnăvi, impar, implant, implicare, impardonabil, imparabil, imprevizibil, (a) împodobi, împărat, (a) împăduri, (a) împroprietări, (a) împiedica, (a) împrumuta, (a) îmbunătăţi, îmbucurător, (a) împacheta etc.

Se poate observa, cu uşurinţă, ca şi în cuvintele derivate (adică în cuvintele obţinute cu prefixul –in-, de la alte cuvinte existente în limbă), aşa cum am precizat anterior, n devine m, înainte de p şi b, înaintea altor consoane păstrându-se grafia cu n : (a) îmbolnăvi (de la bolnav), (a) împăduri (de la pădure), (a) împacheta (de la pachet) etc., dar, de exemplu, indisciplină (de la disciplină), indiscret (de la discret), insucces (de la succes) etc.

Citește și:  Cum este corect – marşalier sau marşarier?

Excepţia de la regula scrierii cu m, înainte de p şi b, este substantivul propriu Istanbul (care respectă etimologia turcească a cuvântului, una dintre ipoteze fiind că Istanbul vine de la Constantinopolis şi, pentru că, în limba turcă, nu se poate pronunţa grupul st fără adăugarea unui i, s-a ajuns la Istantinopol, apoi la Istantpol şi la Istanbul).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.