Substantivul neutru nivel are mai multe sensuri şi, în funcţie de acestea, vom opta pentru o formă de plural sau alta – nivele/ niveluri – în funcţie de context. Astfel, conform DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), nivel poate să însemne :Nivele sau niveluri

  1. Înălţimea la care se găseşte un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat; Nivelul mării = punct situat la înălţimea mijlocie a mărilor şi a oceanelor care comunică între ele, în raport cu care se măsoară toate altitudinile; Curbă (sau linie) de nivel = linie care uneşte punctele suprafeţei terestre cu aceeaşi altitudine fată de o suprafaţă de referinţă; punct, suprafaţă care corespunde acestei linii;  Pasaj de nivel = loc unde se încrucişează o cale ferată cu o şosea;  Loc. prep. La nivelul… = în regiunea…, în dreptul… ; Etaj, cat; Zonă geologică, subdiviziune stratigrafică a etajelor şi a subetajelor, care se distinge după fosilele caracteristice pe care le conţine; (Fiz.Chim.) Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referinţă.
  2. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calităţii), indice (al cantităţii);  Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale şi spirituale ale populaţiei unei ţări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiţii istorice date;
  3. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziţiei, a suprafatelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferentele de înălţime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafaţa terestră; Nivel cu (sau de) apă = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care serveşte la determinarea planului orizontal după înălţimea la care se ridică apa în două tuburi gradate (varianta – nivelă)
Citește și:  Cum este corect – doi martie sau doua martie, doi aprilie sau doua aprilie?

 

Deşi în DOOM 2 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) sunt admise ambele forme de plural – niveluri/ nivele (recomandată fiind prima pentru sensurile 1 şi 2), totuşi ar trebui respectate precizările din DEX. Mai exact, forma de plural nivele este corectă numai pentru cel de-al treilea sens menţionat anterior, adică instrument/ dispozitiv de determinare a planului orizontal etc, folosit de tâmplari, zidari s.a m.d. Exemplu: Nivelele utilizate de către constructori pot fi cu bula de aer sau cu apa.

Pluralul niveluri este corect pentru sensurile 1 şi 2, respectiv un sens propriu şi unul figurat. Exemple: Aceasta este o construcţie impresionantă, are 40 de niveluri/ Nivelurile mărilor şi oceanelor sunt în creştere/ Nivelurile de dezvoltare ştiinţifică vor determina progresul în lume etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.