Substantivul neutru „nivel” are mai multe sensuri și, în funcție de acestea, vom opta pentru o formă de plural sau alta – „nivele”/„niveluri” – în funcție de context. Astfel, conform DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), „nivel” poate să însemne:

  1. Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat; „Nivelul mării” = punct situat la înălțimea mijlocie a mărilor și a oceanelor care comunică între ele, în raport cu care se măsoară toate altitudinile; „Curbă” (sau „linie”) „de nivel” = linie care unește punctele suprafeței terestre cu aceeași altitudine față de o suprafață de referință; punct, suprafață care corespunde acestei linii; „Pasaj de nivel” = loc unde se încrucișează o cale ferată cu o șosea; „Loc. prep.” „La nivelul…” = în regiunea…, în dreptul…; Etaj, cat; Zonă geologică, subdiviziune stratigrafică a etajelor și a subetajelor, care se distinge după fosilele caracteristice pe care le conține; (Fiz., Chim.) Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referință.
  2. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității); „Nivel de trai” = gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației unei țări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiții istorice date;
  3. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră; „Nivel cu” (sau „de”) „apă” = instrument construit pe principiul vaselor comunicante, care servește la determinarea planului orizontal după înălțimea la care se ridică apa în două tuburi gradate (varianta – nivelă).

Deși în DOOM 2 (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române) sunt admise ambele forme de plural – „niveluri”/„nivele” (recomandată fiind prima pentru sensurile 1 și 2), totuși ar trebui respectate precizările din DEX. Mai exact, forma de plural „nivele” este corectă numai pentru cel de-al treilea sens menționat anterior, adică instrument/ dispozitiv de determinare a planului orizontal etc, folosit de tâmplari, zidari ș.a.m.d. Exemplu: „Nivelele utilizate de către constructori pot fi cu bula de aer sau cu apa”.

Pluralul „niveluri” este corect pentru sensurile 1 și 2, respectiv un sens propriu și unul figurat. Exemple: „Aceasta este o construcție impresionantă, are 40 de niveluri”/ „Nivelurile mărilor și oceanelor sunt în creștere”/ „Nivelurile de dezvoltare științifică vor determina progresul în lume” etc.

Înțelegerea și utilizarea corectă a termenilor nivele și niveluri pot face o diferență semnificativă în claritatea și precizia exprimării tale. Deși sunt adesea considerate interschimbabile, există nuanțe care le diferențiază în anumite contexte. Iată câteva puncte de luat în considerare:

  • Nivele se referă de obicei la diferite etape sau grade într-o ierarhie sau un sistem.
  • Niveluri poate fi folosit în contexte similare, dar este adesea asociat cu concepte mai abstracte sau cu măsurători precise.

Pentru a aprofunda înțelegerea diferențelor subtile dintre cuvinte și pentru a evita confuziile, este recomandat să consulți și alte resurse, cum ar fi articolul nostru despre cum se scrie corect: niciun sau nici un. Acest ghid te va ajuta să navighezi prin complexitățile limbii române și să îți îmbunătățești scrierea și vorbirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.