Ca si in cazul altor ortograme (alt fel/altfel, de mult/demult, de cat/decat etc.), si in situatia “o data”/“odata” este vorba de doua forme corecte, dar cu intelesuri si valori morfologice diferite. Se scrie in doua cuvinte – o data – cand este o structura lingvistica alcatuita dintr-un numeral (o) insotit de un substantiv (data): « Am citit o data cartea », cu sensul « o singura data », contrariul fiind « de doua ori »/ « de mai multe ori ». Tot in doua cuvinte se scrie si cand o are valoare de articol nehotarat, insotind substantivul data : « O data memorabila in istoria Romaniei este 1 Decembrie 1918 ».
In cazul in care valoarea morfologica este de adverb, se scrie intr-un cuvant (odata) si este sinonim cu odinioar /demult/candva/vreodata/intr-o oarecare perioada de timp/in acelasi timp: « A fost odata ca niciodata… », « Odata, iti voi spune adevarul », « Odata terminat lucrul, au plecat acasa », « Hai, pleaca odata » etc.
Pentru acoperirea completa a situatiilor de limba referitoare la aceste cuvinte, trebuie precizat ca, in DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), editia a doua, sunt consemnate si urmatoarele valori morfologice si forme :
- Odata ce (locutiune conjunctionala) – « Odata ce ai plecat, nu are rost sa te mai intorci » ;
- Odata cu (locutiune prepozitionala ) – « Odata cu ploile, au venit si inundatiile » ;