Asemănarea grafică şi fonetică a celor doua cuvinte din titlul articolului generează adesea confuzii şi, prin urmare, utilizări greşite ale acestora. Ori şi or nu sunt sinonime, ambele au valoarea unor conjuncţii, dar sensul lor este diferit.Cum este corect - ori sau or

Ori este o conjuncţie disjunctivă (care separa, exclude, deosebeşte), sinonimă cu sau, fie, care leagă două părţi de propoziţie sau două propoziţii prezentate de vorbitor ca opuse şi excluzându-se una pe altă : Mergi la şcoală ori la plimbare/ Ori e albă, ori e neagră ! etc. Trebuie ştiut, de asemenea, că atunci când coordonează două subiecte, acordul se face la singular : Ori el, ori prietenul lui mă va ajuta.

Or este tot conjuncţie (neologică, împrumutată din limba franceză), dar este sinonimă cu dar, însă, deci, aşadar, exprimând un raport adversativ (legând două propoziţii prezentate de vorbitor că opuse una alteia, fără a se exclude) sau un raport concluziv : Mi-a cerut să vin imediat, or, eu eram plecat din localitate/ N-am fost înţeleşi la vremea respectivă, or, intenţia noastră a fost să schimbăm ceva în bine/ Mi-a cerut să îi corectez lucrarea, or, eu nu aveam informaţii suficiente din domeniul respectiv etc. Din punct de vedere ortografic, or va fi separat, întotdeauna, prin virgulă, de restul propoziţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.