Atunci când este vorba de manifestaţii, de greve, marşuri sau anunţuri care să fie vizibile în spaţii publice, se folosesc, inevitabil, bucăţi (mari) de carton, de panză, de lemn etc., pe care se scriu lozinci, înştiinţări etc. (DEX), denumite de substantivul din titlul articolului. De cele mai multe ori, însă, mulţi vorbitori de limba română ezită în privinţa formei corecte – „pancartă”/„plancardă”/„placardă”/„pancartă”?

Utilizarea corectă a cuvintelor din limba română poate fi uneori o provocare, mai ales când termenii sunt similari fonetic dar diferiți semantic. PANCARDA, PLANCARDA și PLACARDA sunt exemple clasice în acest sens. Acest segment își propune să te ghideze prin labirintul ortografic și să îți ofere exemple concrete pentru a distinge corect aceste termeni.

Pe internet, se pot vedea nenumărate formulări, în denumirea unor site-uri sau în cuprinsul unor informaţii/articole, de felul: „plancarda” – FunkyDonkey (“Dar dacii s-au săturat să tot fie întrerupţi de la muncă şi au făcut o plancarda… pe care scria Câmpia Panoniei…. ・, „Plancarda” – Video, Filme, Haion şi plancarda de vânzare (anunţuri-auto), „Plancarda de ameninţare” – cumpăra cu încredere de pe Okazii.ro, „Pancarda” stradală Cabinet avocatură etc.

Este important să înțelegem originea și utilizarea adecvată a fiecărui termen pentru a ne îmbunătăți comunicarea scrisă și orală. Prin compararea și contrastarea PANCARDA cu PLANCARDA și PLACARDA, putem clarifica multe dintre îndoielile lingvistice comune și ne putem asigura că utilizăm cuvântul potrivit în contextul adecvat.

Trebuie ştiut că singurele forme corecte ale substantivului care denumeşte un astfel de obiect sunt „pancartă” (din fr. pancarte) şi „placardă” (din fr. placard), cu pluralul „pancarte”, respectiv „placarde”.

Îmbunătățirea abilităților de scriere necesită practică și o înțelegere clară a regulilor limbii române. Dacă ai nelămuriri suplimentare sau dacă ești interesat să afli mai multe despre greșelile comune în gramatică, te încurajăm să consulți și articolul nostru despre cum este corect: deseară sau diseară. Acesta te va ajuta să eviți alte capcane lingvistice și să îți perfecționezi stilul de scriere.

Celelalte două forme – „pancarda”, „plancarda” – sunt greşite, născute, probabil, în limbajul curent, din combinarea variantelor corecte – „pancartă” şi „placardă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.