O simplă căutare pe internet oferă rapid nenumărate exemple în care este prezenta formularea « poate fi posibil ». Iată câteva, luate la întâmplare : 02.04.2014 a1.ro/news/social/cum-poate-fi-posibil-asa-ceva-un-sef-de-la-politia-rutiera-a-fost-prins-cu-permis-fals-id326365.html# – « Un şef din Direcţia Rutieră a fost prins cu permis fals…”, www.alexgavriliu.ro/2014/05/02/noi-perspective-privind-dragostea-romantica-si-relatiile/ – „ Exista studii care spun că ar putea fi posibil să iubim mai mult de o persoană în acelaşi timp… „roportal.ro/discutii/topic/102788-dragoste-nu-mai-e-macar-prietenie-poate-e-posibil/ -« Dragoste nu mai e, măcar prietenie poate e posibil » s.a.m.d.Poate fi posibil sau este posibil

Este evident că adjectivul posibil are sensul : care poate exista, care se poate realiza, care se poate întâmpla, ceea ce este cu putinţă, realizabil, probabil etc.

Din asocierea acestui adjectiv cu verbul a (se) putea – cu înţelesul a exista posibilitatea, a fi posibil – rezultă, desigur, un pleonasm, adică o greşeală de exprimare, care constă în utilizarea apropiată a doua sau mai multe cuvinte/ construcţii cu acelaşi înţeles (repetându-se, inutil, o idee). Probabil că oricine ar zăbovi puţin asupra manierei de exprimare nu s-ar gândi vreodată să spună: « Poate să se poată… ».

Citește și:  Cum este corect – cifră sau număr?

Prin urmare, corecte sunt enunturile care evita pleonasmul, de exemplu : Este posibil să se întâmple acest lucru/ Cum este posibil să nu spuneţi adevărul ?/ Poate să vină ploaia/ Ar fi posibil să plecăm  etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.