O simplă căutare pe internet oferă rapid nenumărate exemple în care este prezentă formularea „poate fi posibil”. Iată câteva, luate la întâmplare : 02.04.2014 a1.ro/news/social/cum-poate-fi-posibil-asa-ceva-un-sef-de-la-politia-rutiera-a-fost-prins-cu-permis-fals-id326365.html# – „Un șef din Direcția Rutieră a fost prins cu permis fals…”, www.alexgavriliu.ro/2014/05/02/noi-perspective-privind-dragostea-romantica-si-relatiile/ – „Exista studii care spun că ar putea fi posibil să iubim mai mult de o persoană în același timp… „roportal.ro/discutii/topic/102788-dragoste-nu-mai-e-macar-prietenie-poate-e-posibil/ – „Dragoste nu mai e, măcar prietenie poate e posibil…” și altele.

Este evident că adjectivul posibil are sensul: care poate exista, care se poate realiza, care se poate întâmpla, ceea ce este cu putință, realizabil, probabil etc.

Din asocierea acestui adjectiv cu verbul a (se) putea – cu înțelesul a exista posibilitatea, a fi posibil – rezultă, desigur, un pleonasm, adică o greșeală de exprimare, care constă în utilizarea apropiată a doua sau mai multe cuvinte/ construcții cu același înțeles (repetându-se, inutil, o idee). Probabil că oricine ar zăbovi puțin asupra manierei de exprimare nu s-ar gândi vreodată să spună: „Poate să se poată…”.

Prin urmare, corecte sunt enunțurile care evită pleonasmul, de exemplu: Este posibil să se întâmple acest lucru/ Cum este posibil să nu spuneți adevărul ?/ Poate să vină ploaia/ Ar fi posibil să plecăm etc.

Folosirea corectă a expresiilor poate fi posibil și este posibil reflectă nu numai cunoașterea limbii, ci și claritatea gândirii. Alegerea între aceste forme depinde de contextul în care sunt folosite. Este posibil se referă la o posibilitate reală, în timp ce ‘poate fi posibil’ sugerează o supoziție mai puțin sigură. Este crucial să înțelegem nuanțele limbii pentru a comunica mesajele noastre cât mai precis.

Pentru o înțelegere mai profundă a utilizării corecte a altor expresii în limba română, vă recomandăm să citiți cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol vă va ajuta să distingeți între diferitele forme gramaticale și să le utilizați în mod adecvat în diferite contexte. Îmbunătățirea abilităților lingvistice este un proces continuu, iar consultarea resurselor adecvate poate facilita acest proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.