În societatea contemporană, femeile au reușit să acceadă la funcții pe care, în mod tradițional, le ocupau mai mult bărbații, de aceea este firesc să ne întrebăm care sunt formele corecte ale substantivelor care denumesc funcțiile respective și care sunt formulele de adresare adecvate.

Am mai abordat și în alte articole problema formelor de feminin pentru diverse profesii și funcții – „doamna director”/„doamna directoare”, „doamna președintă”/„doamnă președinte”, „doamna ministră”/„doamna ministru”, „doamna inginer”/„doamna ingineră”, „doamna profesoară”/„doamna profesor” etc.

În legătură cu acest subiect, am constatat, în mass-media, o preferință evidentă și pentru formele primăriță/viceprimăriță, „doamna primăriță”/„viceprimăriță”, de fapt este vorba de o generalizare a utilizării acestor variante. Iau, la întâmplare, câteva exemple de pe primele pagini afișate la o căutare pe Internet: „Viceprimărița Clujului, Anna Horvath, solidară cu liderii administrației din Miercurea Ciuc, cercetați într-un dosar de corupție”, „Lucia Suciu, primărița din Chinteni, se destăinuie”, „Primărița din Berlești îi desființează pe lupii tineri”, „Despre primărița din Helegiu” etc.

Trebuie precizat că, dacă în cazul substantivelor menționate la începutul articolului – „doamna director”/„doamna directoare”, „doamna președintă”/„doamna președinte” etc. – sunt corecte ambele forme, pentru substantivul referitor la funcția de primar, forma literară (acceptată de norme) este „doamna primar”/„viceprimar”, celelalte – „primăriță”, „doamna primăriță” – fiind considerate colocviale/neliterare (cum este și cazul substantivului doctoriță/„doamna doctoriță”).

De asemenea, dacă într-un context, se face referire la o astfel de situație, fără a fi necesară o formulă de adresare, Dicționarul de cuvinte recente (DCR) indică și varianta femeie-primar, de exemplu: „Film de actualitate, reliefând momente din viața unei femei-primar” (DCR2).

Dacă este vorba de o adresare directă (orală sau scrisă), se va folosi, evident, forma „doamnă primar”.

Contextul utilizării termenilor în administrația locală

Când discutăm despre administrația locală și modul corect de adresare, este esențial să înțelegem contextul și normele sociale care influențează alegerea termenilor:

  • Formal vs. Informal: În situații oficiale, este important să folosim forma corectă și respectuoasă de adresare. Acest lucru demonstrează respect și profesionalism.
  • Diferențe Regionale: Fii conștient de variațiile regionale în utilizarea termenilor. În unele zone, anumite forme pot fi mai acceptate decât altele.
  • Sensibilitate Culturală: Înțelegerea contextului cultural și social poate influența modul corect de adresare. Respectarea sensibilităților locale este cheia.

Pentru a îmbunătăți cunoștințele tale despre corectitudinea limbii române și pentru a evita greșelile comune, te invităm să citești cum să scrii corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.