Cuvintele din titlul articolului – „repaos”/„repaus”, „adaus”/„adaos” – apar frecvent, în vorbirea curentă, în variante incorecte. Mai mult, mass-media, care ar trebui să fie un reper în privința corectitudinii limbii române, abundă în forme greșite.

Iată câteva exemple luate la întâmplare de pe internet: „Președintei Argentinei i s-a prescris o lună de repaos” (stirileprotv.ro), „Echipament cal în repaos” (decathlon.ro), „repaos la pat” (desprecopii.com), chiar și pe un site care publică poezie (poezie.ro) ne întâmpină titlul unor texte, precum – „Repaos”, „Poezie – specula sau adaus comercial?” etc.

Este posibil ca astfel de greșeli să fie generate de structura fonetică apropiată a cuvintelor (mai exact, a terminațiilor – „aus”, „-aos”) menționate sau de fenomenul „contaminării” de la un vorbitor la altul, deși, în cazul unor ezitări, cel mai simplu și firesc gest este consultarea unui dicționar.

Prin urmare, formele corecte sunt: „repaus” (din lat. repausum), cu sensul: stare în care orice funcție sau activitate este temporar întreruptă și care are rolul de a reface capacitatea de muncă a organismului; odihnă, inactivitate; suspendare temporară a unei activități, având rolul de a restabili capacitatea de muncă a unui organ sau a întregului organism (DEX), și „adaos” (din varianta colocvială „adaoge” a verbului „a adăuga”), cu înțelesul: ceea ce se adăugă la ceva, supliment, completare.

În legătură cu flexiunea acestor substantive – „repaus”, „adaos” – trebuie precizat că formele corecte de plural sunt: „repausuri”, „adaosuri”, iar cele de genitiv-dativ, articulate cu articol hotărât, singular și plural, sunt: „repausului”, „repausurilor”, respectiv „adaosului”, „adaosurilor”.

Selectarea cuvintelor corecte în comunicarea noastră nu doar că reflectă cunoștințele noastre lingvistice, dar și clarifică mesajul transmis, evitând posibilele confuzii. Înțelegerea subtilităților limbii române, cum ar fi diferențele dintre repaus și repaos sau adaos și adaus, ne poate ajuta să ne exprimăm mai precis și mai eficient. Această claritate este esențială în toate formele de comunicare, fie că este vorba de scriere academică, profesională sau cotidiană.

Pentru a-ți lărgi înțelegerea și pentru a evita alte greșeli comune, te invităm să citești articolul nostru despre cum este corect: niciun sau nici un?. Acesta îți va oferi noi perspective și te va ghida spre utilizarea corectă a altor cuvinte frecvent confundate, contribuind astfel la îmbunătățirea competențelor tale lingvistice și comunicative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.