Cu siguranță, contextele de comunicare cotidiene ne-au pus, pe fiecare dintre noi, în situația de a auzi frecvent diverse forme ale verbului a avea, la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a treia, singular și plural – (el/ea/ei/ele) să aibe/să aivă sau să aibă? Din nefericire, și în mass-media, care ar trebui să ofere garanția unei exprimări impecabile, proliferează, de ceva vreme, forme incorecte.

Un aspect important de reținut în utilizarea corectă a limbii române este diferența dintre SĂ AIBĂ și SĂ AIVĂ. Deși ambele forme pot părea similare la prima vedere, numai una este corectă în contextul gramatical corespunzător. Să explorăm contextele în care fiecare dintre aceste forme este utilizată și să clarificăm confuziile comune.

În limba română, conjunctivul prezent (în afară de prezența conjuncției să, după care poate fi recunoscut cu ușurință), la verbele regulate, se formează după anumite reguli, de exemplu: la persoanele întâi și a doua, forma conjunctivului este aceeași cu cea a indicativului prezent – eu lucrez/ eu (vreau) să lucrez, tu lucrezi/tu (vrei) să lucrezi, eu cânt/eu (vreau) să cânt etc. La persoana a treia, intervine o mică diferență – el lucrează/el (vrea) să lucreze, ea cântă/ea (vrează) să cânte etc. (mai exact, dacă la indicativ prezent terminația este -ă, la conjunctiv va fi -e etc.)

Pentru a înțelege mai bine aceste concepte, haideți să analizăm câteva exemple concrete. Observați cum SĂ AIBĂ este folosit corect în propoziții care cer modul conjunctiv, în timp ce SĂ AIVĂ nu ar trebui să apară în scrierea corectă. Aceste exemple vă vor ajuta să vă fixați cunoștințele și să evitați greșelile frecvente.

Verbul a avea este, însă, un verb neregulat, ceea ce înseamnă că nu se supune regulilor generale, ci are forme specifice, care trebuie reținute ca atare. Mai exact, variantele (el/ea/ei/ele) să aibe/să aive/să aivă sunt greșite, singurele forme corecte fiind (el/ea/ei/ele) să aibă.

Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: M-aș bucura ca, în această privință, el să aibă dreptate/Ei ar trebui să aibă mai multă rigoare în rezolvarea problemelor etc.

Pentru a-ți lărgi cunoștințele despre utilizarea corectă a altor forme verbale sau expresii în limba română, îți recomandăm să consulți și articolul nostru Cum este corect: deasemenea, de asemenei sau de asemenea. Acesta îți va oferi informații valoroase și te va ajuta să eviți greșeli comune în scriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.