În limbajul curent, numeroase forme greșite ale unor cuvinte uzuale proliferează din cauza unui comportament inerțial al vorbitorilor, de cele mai multe ori, deoarece aceștia consideră că, dacă mulți folosesc o anumită variantă a unui cuvânt, aceea este corectă, fără a mai face efortul de a verifica într-un dicționar.

Mai grav este când astfel de greșeli sunt făcute tocmai de cei cărora (ce paradox!) li s-a încredințat, la un anumit moment, misiunea de a se ocupa, prin funcția pe care o exercită, la cel mai înalt nivel, de educație, și care, în pofida studiilor și titlurilor obținute, „comit” greșeli care țin de un nivel elementar al stăpânirii limbii române (ca în imaginea asociată textului, un CV al fostului Ministru al Educației și Cercetării științifice).

Este vorba, în acest caz, de substantivul din titlul articolului – „servici” sau „serviciu”? – pe care, vrând-nevrând, îl utilizăm frecvent, intră în sfera de interes a oricăruia dintre noi.

Trebuie știut că singura formă corectă a acestui cuvânt este „serviciu” (din fr. service, lat. servitium), cu forma de plural nearticulat „servicii” (nu „serviciuri”). Această formă este valabilă pentru oricare dintre sensurile cuvântului, de exemplu: Noul meu serviciu îmi oferă multe satisfacții/Mâine sunt de serviciu (de gardă/în tură)/S-a folosit scara de serviciu pentru transportul mobilei/Serviciul religios începe la ora nouă/Am cumpărat un serviciu de cafea etc.

Înțelegerea diferențelor subtile dintre serviciu și servici, precum și adaos și adaus, este esențială pentru a vorbi și a scrie corect în limba română. Aceste distincții nu doar că îmbunătățesc claritatea comunicării, dar reflectă și o înțelegere profundă a nuanțelor lingvistice. Prin folosirea corectă a acestor termeni, ne asigurăm că mesajele noastre sunt interpretate așa cum intenționăm, evitând posibilele confuzii sau interpretări greșite.

Dacă dorești să continui să explorezi complexitățile limbii române și să îți lărgești cunoștințele, îți recomandăm să consulți și articolul nostru despre cunoștiință sau cunoștință. Această lectură suplimentară te va ajuta să aprofundezi alte aspecte ale limbii și să eviți greșelile comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.