Substantivul din titlul articolului este folosit, astăzi, zilnic, nu mai este nicio îndoială, de milioane de utilizatori de internet. Cu toată această „popularitate”, există încă variante în privința pronunțării și a ortografierii acestuia – site (site-uri)?

Dacă până acum câțiva ani, cuvântul nu era înregistrat în dicționarele românești, în prezent, lingviștii au optat pentru soluția corectă, referitoare la acest neologism, deși controverse au existat și în rândul acestora.

Astfel, în Dicționarul universal al limbii române, ca și în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), cea mai recentă ediție, este consemnată, ca singura formă corectă – site – cu ortografierea și pronunția din limba de proveniență (engl. site – pronunțat sait), însemnând: spațiu pe internet, loc în care se pot accesa informații utile (texte, imagini, sunete, programe), într-o rețea de calculatoare.

Forma articulată de singular este site-ul, iar cea de plural, site-uri, cu cratimă, regula fiind că, în cazul în care există diferențe, în finalul cuvântului împrumutat, între scrierea și pronunția acestuia, în limba română, se utilizează cratima, pentru atașarea articolului hotărât.

Au existat și opinii contrarii ferme, de exemplu cea a lingvistului George Pruteanu, care considera că forma sait ar fi cea potrivită, și în scris și în pronunție, remarcând, cu o anume ironie, că „sitele sunt cele folosite la cernut făina”. Probabil că, în timp, așa se va întâmpla, neologismul site va fi consemnat și în dicționare în forma sait, saitul, saituri, având în vedere că limba română funcționează după principiul fonetic (cum se scrie, așa se pronunță) și că această adaptare a funcționat în cazul multor împrumuturi din alte limbi. Deocamdată însă, rămâne valabilă, ca formă corectă, literară – site (site-ul, site-uri).

Cât despre varianta sit, situri, aceasta iese din discuție, cuvântul sit, în limba română, având un cu totul alt înțeles: 1. peisaj pitoresc; 2. configurația unui loc ocupat de un oraș; 3. sit arheologic = șantier unde au loc săpături și cercetări arheologice; 4. sit de conservare = arie naturală protejată (DEX).

În lumea digitală de astăzi, este esențial să înțelegem și să folosim corect termeni precum site. Un site se referă la un loc pe internet, o pagină web sau un ansamblu de pagini web legate între ele, reprezentând adesea prezența online a unei companii, organizații sau persoane. Pe de altă parte, sit, deși este un termen mai puțin comun în acest context, poate fi întâlnit în alte limbi cu semnificații diferite, dar în limba română, acesta nu are o aplicabilitate directă în contextul digital.

Pentru a extinde cunoștințele despre utilizarea corectă a limbii române și pentru a evita confuziile, este benefic să explorăm și alte perechi de cuvinte care pot crea nelămuriri. De exemplu, te invităm să consulți cum este corect: deseară sau diseară?. Acest articol oferă oportunitatea de a înțelege mai bine cum anumite cuvinte trebuie folosite în mod adecvat pentru a menține claritatea și precizia limbajului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.