Fiecare dintre noi suntem puşi, în anumite împrejurări, în situaţia de a scrie un document oficial, de felul cererii, al declaraţiei etc., în care este obligatorie folosirea unor formulări standard, ca cele din titlul articolului, mulţi ezitând în privinţa felului în care trebuie făcut acordul, la persoana a treia sau la persoana întâi: Subsemnatul/Subsemnata… declară/solicită etc. sau declar/solicit etc.?

Documente precum cele menţionate anterior (cereri, declaraţii etc.) aparţin stilului oficial (administrativ), termenul subsemnatul inducând, unora, impresia (incorectă) că acordul ar trebui făcut la persoana a treia: Subsemnatul… declară/solicită… etc.

Corect este să spunem (scriem), de exemplu: Subsemnatul Ionescu Dragoş, domiciliat…, cu funcţia… declar/solicit etc., adica utilizând verbul (declar/solicit etc.) la persoana intai, singular, deoarece substantivul subsemnatul are o valoare referenţială (este echivalent cu pronumele personal, de persoana întâi, singular – eu) realizându-se un acord după înţeles. Mai mult, subsemnatul este un calc lingvistic (o copiere a structurii unui cuvânt dintr-o altă limbă, traducându-se elementele componente) după franţuzescul soussigner, în care sub- (traducerea lui sous) este un element de compunere care indică, în acest caz, o ierarhie inferioară în raport cu alta de acelaşi tip. Acordul la persoana întâi, singular, este justificat şi de prezenţa obligatorie a numelui celui care semnează: Subsemnatul, Ionescu Dragoş, domiciliat… vă rog să aprobaţi… etc.

Citește și:  Pâine şi circ – sensul şi originea expresiei

Mai trebuie ştiut, de asemenea, că se va folosi, după caz, forma de masculin sau feminin – Subsemnatul/Subsemnata – în niciun caz formulări de felul: Subsemnatul, Ionescu Maria,…, de exemplu, asocierea unui substantiv masculin (subsemnatul) cu un nume feminin neavând nicio justificare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.