Summum este un cuvânt latin care înseamnă punct maxim, gradul cel mai înalt, extremitate, culme care nu poate fi depăşită. Este un termen care ţine de limbajul elevat şi, probabil, necunoaşterea exactă a sensului şi asemănarea formală cu substantivul sumă face posibilă utilizarea inadecvată a acestuia.

Înțelegerea diferențelor dintre summum și suma de calități nu doar că îmbogățește vocabularul, dar și clarifică contextele în care fiecare termen poate fi folosit corect. Summum, fiind un termen preluat din latină, se referă adesea la cel mai înalt grad sau punctul culminant al unei calități sau realizări, în timp ce suma de calități descrie, în general, un set complet de trăsături pozitive ale unei persoane sau obiecte.

Este surprinzător că, la o simplă căutare pe internet, se pot constata nenumărate cazuri de folosire greşită a termenului. De exemplu, nu oricine, ci un fost ministru al justiţiei susţine, într-un interviu, că „orice candidat la funcţia de procuror general trebuie să fie un summum de calităţi” (http://www.nasul.tv/2013/01/22/victor-ponta-ministrul-justitiei-declansa-noua-procedura-numirea-procurorului-general-sefului/) – exprimare greşită, intenţia fiind aceea de a spune că „orice candidat trebuie să întrunească o sumă de calităţi” sau, eventual, „orice candidat trebuie să fi ajuns la un summum de calităţi” (în sensul de punct maxim/gradul cel mai înalt).

Deosebirea între acești doi termeni este crucială pentru o exprimare precisă în limba română. Prin folosirea corectă a cuvintelor, mesajele noastre devin mai clare și mai influente. Este important să recunoaștem nuanțele lingvistice și să le aplicăm în mod adecvat în contextele noastre comunicative.

Aşadar, dacă optăm pentru o exprimare mai pretenţioasă, putem să spunem corect, de exemplu: Îl admir pe artistul X pentru că a ajuns la un summum (punct maxim) al capacităţii sale de exprimare, dar, dacă vom spune Îl admir pe artistul X pentru suma calităţilor sale, sensul este, evident, altul.

Pentru a aprofunda înțelegerea acestor concepte și a altora similare, îți recomandăm să explorezi și alte resurse din domeniul gramaticii. De exemplu, înțelegerea diferențelor între niciun sau nici un poate adăuga o altă stratură de precizie limbii tale. Acest lucru va ajuta nu doar la îmbunătățirea abilităților de scriere, ci și la comunicarea mai eficientă în viața de zi cu zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.