Dacă, în limbajul oral, diferența dintre variantele cuvintelor din titlul articolului – trăznet, a plezni, a trozni, căznicie etc. / trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc. – este mai puțin sesizabilă, în scris este necesară cunoașterea exactă a formelor corecte. Există, pe internet, nenumărate exemple care demonstrează ignorarea regulilor și în cazul acestor cuvinte.
Limbajul este în permanentă evoluție, iar cuvintele precum trăznet și trăsnet sau a plezni și a plesni reflectă subtilitățile limbii române. În această secțiune, vom explora contextele în care fiecare cuvânt este adecvat, oferind exemple concrete pentru a clarifica confuziile comune și a îmbunătăți precizia lingvistică.
Iată câteva exemple: „Adăpostirea de furtună și trăznet” (valceaturistica.org), „trăznet.ro este magazinul online pentru produse și servicii legate de aviație și de zbor”, „Obiceiul de a trozni încheieturile degetelor sau alte articulații ale oaselor este destul de răspândit” (gandul.info), „scene de căznicie” (trilulilu.ro) etc.
Trebuie știut că singurele variante corecte sunt cele ortografiate cu s: trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc., potrivit regulii care stabilește că înainte de l, m, n (care sunt consoane sonore, adică, la pronunția lor, coardele vocale intră în vibrație) se va scrie și se va pronunța s (nu z).
Tot cu s se scriu și se pronunță și neologismele terminate în -asmă, -asm și derivatele lor – fantasmă, plasmă, pleonasm, prismă, sarcasm etc., precum și cuvintele formate cu sufixul -ism – romantism, clasicism, realism etc.
Cunoașterea și utilizarea corectă a variantelor limbii române ne îmbogățesc exprimarea și ne permit să comunicăm mai eficient. Dacă sunteți interesați să aprofundați alte aspecte ale gramaticii, vă recomandăm să citiți cum este corect: niciun sau nici un, care oferă o perspectivă clară asupra unei alte dileme lingvistice frecvente.