În nenumărate contexte de comunicare este necesară folosirea timpului mai mult ca perfect, pentru a exprima o acţiune trecută care s-a îndeplinit înaintea altei acţiuni tot trecute, de exemplu: Eu terminasem de scris tema când ai venit tu (terminasem este un verb la mai mult ca perfect, acţiunea terminasem îndeplinindu-se înaintea acţiunii ai venit).
Probleme se ivesc, de multe ori, la persoana a doua, singular, ca în exemplele din titlul articolului – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.?
Regula generală după care se construieşte acest timp este următoarea: la mai mult ca perfect, verbele primesc terminaţiile – sem, – şeşi, -se, -serăm, -serăţi, -seră, adăugate unei părţi (aceeasi la toate persoanele) cu care se alcătuieşte şi perfectul simplu. De exemplu: eu plecasem, tu plecaseşi, el plecase, noi plecaserăm, voi plecaserăţi, ei plecaseră. Prin urmare, în legătură cu verbele din titlul articolului, formele corecte sunt: (Tu) plecaseşi/văzuseşi/vorbiseşi etc.
Mai trebuie precizat că, la persoanele I şi a II-a plural, sunt admise şi formele fără -ră: noi plecasem, vorbisem/ văzusem etc., voi plecaseţi/vorbiseţi/văzuseţi etc. (dar recomandate sunt cele cu -ră).
De asemenea, trebuie atenţie la ortografierea formelor de mai mult ca perfect terminate în -si sau -se, pentru a nu se scrie, greşit, cu cratimă, confundându-se -si sau -se cu pronumele reflexiv. Mai mult ca perfectul nu poate primi pronume reflexiv decât înaintea verbului: el se dusese, el făcuse, se auzise etc. (nu el se duse-se, el făcu-se, se auzi-se etc.).