Pe pagina de facebook a revistei Kamikaze, un articol venea cu următoarea precizare: “Iată un purpuriu de subiecte din revista de săptămana aceasta. Numai 2,5 lei!”. Se întâmplă ca, în limbajul cotidian, să intervină diverse greşeli de exprimare, care ţin fie de gradul de cultură al vorbitorilor, fie sunt preluate de la alţii sau sunt generate de neatenţie. Este nepermis, însă, ca acestea să apară în mass-media, care, pe lângă rolul de informare, are şi datoria de a impune un model de exprimare, de a apăra sănătatea unei limbi. Cazul nu este însă izolat, de vreme ce pe alte site-uri erau postate, de exemplu, invitaţii de a asculta un “purpuriu din muzica lui X” sau un “purpuriu de strigături romanesti, din Tara Făgăraşului” etc.

Aşadar, purpuriu sau potpuriu? Ar trebui să nu fie pentru nimeni o problemă sensul cuvântului purpuriu, care se referă la culoarea purpurei, roşu-închis.

Potpuriu (din fr. pot-pourri), cu pluralul potpuriuri, înseamnă: suită de fragmente din opere, operete etc. sau de melodii ori cântece, fără o legătură strânsă între ele; Fig. amestecătură, învălmăşeală (DEX).

Citește și:  Cum este corect – casino/cazino/cazinou?

Prin urmare, se spune corect, de exemplu: Am ascultat un potpuriu de muzică de petrecere/Încăperea părea întunecată din cauza draperiilor purpurii etc. sau, dacă avem în vedere sensul figurat al substantivului potpuriu – amestecătură, învălmăşeala – la care s-au gândit şi “ziariştii”de la Kamikaze, atunci puteau să precizeze, eventual: “Iată un potpuriu de subiecte din revista de săptămâna aceasta”. Cu acest înţeles – amestec – cuvântul potpuriu de utilizează şi în domeniul culinar – potpuriu de fructe, de legume etc. – sau pentru diverse aranjamente florale, decoraţiuni interioare cu plante aromatice, lumânări etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.