Pentru că, în aceste zile, în diverse zone ale țării, s-au produs inundații, cu efecte dramatice pentru locuitorii din regiunile respective, în cadrul mai multor emisiuni TV, de știri, am auzit intervențiile unor reporteri sau moderatori, care vorbeau despre „administrarea de vaccin” pentru cei din localitățile calamitate. O căutare pe Google arată că formulări similare apar și pe diverse site-uri:

Vaccine/Immuno – www.immuno.md/?l=ro&a=10 http://lupuldacicblogg.wordpress.com/2014/03/22/50-de-motive-pentru-a-proteja-copilul-de-vaccine/

De-a lungul timpului, limbajul evoluează, iar cuvintele se transformă. Dar este vital să cunoaștem și să respectăm regulile corecte de gramatică. În acest sens, discuția despre vaccine sau vaccinuri ne oferă o fereastră către modul în care limbajul nostru se adaptează sau rezistă schimbărilor. Deși ambele forme pot apărea în discursul cotidian, numai una este acceptată oficial în limba română.

Adesea, confuziile lingvistice provin din diferențele subtile dintre cuvinte, precum cele dintre vaccine și vaccinuri. Astfel, înțelegerea originii și a utilizării corecte a termenilor ne poate ajuta să ne îmbunătățim nu doar vocabularul, dar și modul în care comunicăm în societate.

Se mai poate constata și o altă „anomalie”, și anume folosirea formei vaccine cu valoare de singular, de exemplu: „În unele țări dezvoltate există un vaccine combinat pentru rujeolă, rubeolă …” (pe www.desprecopii.com).

Pentru toți cei care mai au ezitări în privința acestui cuvânt, trebuie precizat că singura formă corectă de singular este vaccin (din fr. vaccin, lat. Vaccinus), iar forma de plural este vaccinuri. Este, așadar, un substantiv de genul neutru, cu pluralul specific acestui gen, care are, conform DEX, trei sensuri: 1. produs biologic preparat din germeni patogeni sau din secreții microbiene, care se administrează prin injecții sau pe cale bucală unui om ori unui animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecțioase) sau curativ. 2.Administrare a unui vaccin (1); vaccinare. 3. (Concret) Urmă, semn, cicatrice rămasă pe corp în urma administrării unui vaccin.

Pentru mai multe clarificări și exemple, verifică cum se scrie corect alte cuvinte comune. Aprofundează-ți cunoștințele de gramatică și evită greșelile uzuale vizitând articolul nostru despre cum este corect: deasemenea sau de asemenea?. Fiecare cuvânt contează în arta comunicării!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.