Modul in care o opera de arta este perceputa este influentat de numerosi factori insa, unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza perceptia asupra artei este imaginea artistului.

O opera de arta, indiferent de tipul acesteia, este perceputa diferit de la o persoana la alta deoarece fiecare individ interpreteaza intr-un mod diferit ceea ce artistul a dorit sa transmita. Insa, modul in care individul percepe opera de arta este influentat de mai multi factori.

De exemplu, unul dintre factorii care influenteaza perceptia asupra operei de arta este varsta. O opera, indiferent de tipul acesteia, este perceputa intr-un mod diferit la varste diferite deoarece, cu inaintarea in varsta, perceptia fiecarei persoane asupra realitatii se schimba.

De asemenea, modul in care opera de arta este perceputa este influentat si de personalitatea fiecarui individ in parte, de cultura acestuia, de educatie. Mai mult decat atat, situatia sociala si politica influenteaza si ele domeniul artistic.

Tocmai datorita multiplelor interpretari a luat nastere estetica, aceasta importanta ramura a filozofiei ce are ca principal scop modul in care frumosul, in contextul de fata opera de arta, este perceput. Asadar, opera de arta este perceputa subiectiv si tocmai de aici rezulta si farmecul acestui domeniu atat de interesant.

Insa, pe langa factorii anterior mentionati, imaginea artistului este cea care influenteaza in cea mai mare masura modul in care opera de arta de perceputa. Imaginea artistului este cea care completeaza opera de arta si tocmai datorita subiectivitatii persoana artistului este cea care influenteaza opera de arta in sine. Nu este de mirare ca, inca din cele mai vechi timpuri, foarte multi artisti si-au lansat operele in anonimat, pentru ca imaginea lor sa nu influenteze perceptia asupra operei de arta pentru ca, de foarte multe ori, nu opera este analizata, ci persoana din spatele acesteia.

De foarte multe ori, opera de arta este criticata in functie de imaginea artistului, iar cea din urma nu este intotdeauna conforma cu ceea ce artistul a vrut sa exprime printr-o opera, indiferent de tipul acesteia.

Mai ales in ultimii ani, cand viata artistilor a devenit punctul de interes al tabloidelor si nu numai, operele de arta au avut de suferit mai mult ca oricand pentru ca promovarea acestora nu s-a facut intotdeauna intr-un mod pozitiv si tocmai de aceea viziunea asupra operelor  s-a alterat in foarte multe dintre cazuri.

Opera de arta nu trebuie sa fie analizata in functie de imaginea artistului, ci in functie de trairile si sentimentele acestuia si de ceea ce a dorit sa exprime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.