Pisicile, frumoasele, graţioasele, jucăuşele şi inteligentele animale de companie, par adeseori capricioase, încăpăţânate, nemulţumite când sunt deranjate, aşa cum, pe de altă parte, ştiu să-şi arate afecţiunea, când vor, faţă de prietenii mai mari, oamenii. Pot fi, de asemenea, foarte devotate stăpânului lor.

Cum altfel ar fi putut o pisică să străbată 700 de kilometri, în patru luni, pentru a-şi regăsi “familia”? O alta a parcurs 800 de kilometri, în treisprezece luni, până să-şi găsească stăpânii care se mutaseră într-o altă localitate.

Cea mai lungă “călătorie” făcută de o pisică s-a întâmplat însă în Marea Britanie – Skippy, motanul aparţinând unei familii din Anglia, s-a pierdut într-una dintre plimbările sale şi a fost găsit, graţie unui microcip, după doi ani şi jumătate, când un veterinar l-a adus stăpânilor. Intoarcerea acasă a fost marcată de nesfârşite gesturi de tandreţe. Şi exemple de acest fel sunt nenumărate.

Apoi, în legătură cu ataşamentul micilor feline faţă de anumite persoane, oricine are pisică a putut observa, atunci când vin oaspeţi in casă, că acestea se manifestă diferit in prezenţa persoanelor străine – fie sunt prietenoase şi docile, fie suspicioase. Aceste atitudini ridică întrebări despre ceea ce determină preferințele pisicilor in raport cu oamenii pe care îi întâlnesc. Este oare de ajuns să te joci cu ele sau să le hrăneşti, pentru a le câştiga încrederea?

De unde vin şi cum se manifestă diferenţele de ataşament la pisici?

Cum îşi aleg pisicile oamenii preferaţi?
Cum îşi aleg pisicile oamenii preferaţi?

Există unele studii și cercetări care explorează modul în care pisicile interacționează cu oamenii și cum își aleg stăpânii. În general, se crede că pisicile pot dezvolta preferințe și legături strânse cu anumiți oameni, în funcție de interacțiunile pozitive, de atenţia care i se acordă micuţului animal, de stilul de viață și compatibilitate. Observațiile legate de alegerea stăpânului de către pisici au condus la evidenţierea câtorva aspecte care conduc la ataşamentul pisicilor faţă de anumiţi oameni:

  • Comunicare nonverbală – pisicile pot manifesta preferințe față de anumite persoane prin limbajul corpului lor, pot arăta afecțiune prin frecarea de picioarele stăpânului, alintându-se, sau prin lipirea obrazului de mâna acestuia.
  • Hrănire și îngrijire – pisicile pot dezvolta legături puternice cu oamenii care le oferă hrană, îngrijire și confort. Acest aspect este deosebit de important în primele săptămâni sau luni de viață ale unei pisici, deoarece interacțiunile pozitive în această perioadă pot influența modul în care pisica se leagă de oameni în viitor.
  • Personalitate și compatibilitate – pisicile pot arăta preferințe față de oamenii cu anumite trăsături de personalitate sau cu stiluri de viață compatibile cu ale lor. De exemplu, o pisică mai timidă sau mai liniștită ar putea prefera un stăpân calm și răbdător.
  • Consistență și rutină – pisicile apreciază stabilitatea și rutina în viața lor. Dacă o pisică primește atenție, jocuri și îngrijire constantă de la o persoană, aceasta poate dezvolta o legătură puternică cu acel om. Cu toate acestea, fiecare pisică este unică, iar legătura cu un stăpân poate varia în funcție de mulți alți factori.

Pisicile – ce spun studiile despre ataşamentul acestora față de oameni?

Pisicile
Pisicile

Mai multe studii referitoare la comportamentul animal au făcut posibilă înțelegerea mai bună a personalității pisicilor și, mai ales, a interacțiunilor acestora cu oamenii din jurul lor. Mai mult, s-a observat că atașamentul manifestat de micile feline față de oameni este la fel de puternic ca cel observat la câini și copii, ceea ce contrazice ideea comună că pisicile acţionează numai din “interes”.

La Universitatea Oregon, SUA, s-a efectuat următorul experiment, în două faze: mai întâi, mai multe pisici au fost închise două minute, împreună cu stăpânii lor, într-o încăpere, apoi animăluţele au fost lăsate singure, în aceeaşi încăpere, tot două minute. S-au observat reacţiile de stres ale pisicilor, când au fost lăsate singure, şi apoi atitudinea lor când stăpânii s-au întors. Două treimi dintre acestea au vrut să exploreze încăperea, în timp ce au verificat în mod repetat dacă stăpânii lor sunt încă lângă ele. Un astfel de comportament indică faptul că există, într-adevăr, o legătură puternică și profundă între pisică și stăpânul ei.

Într-o a doua etapă a experimentului, pisicile au petrecut şase săptămâni împreună, au învăţat câteva comenzi şi trucuri, apoi au trecut din nou prin testul iniţial (cu secvenţe alternative de câte două minute, cu şi fără stăpânii lor) şi s-a ajuns la concluzia că atunci când o pisică se leagă de un om, această legătură nu se deteriorează în timp.

Alte experimente au evidenţiat că pisicilor le place mai mult să interacționeze cu oamenii, decât să mănânce sau să se joace cu o jucărie şi că se ataşează cu atât mai mult cu cât li se acordă mai multă atenţie.

De asemenea, frumoasele animăluţe par să aprecieze, în general, oamenii care le respectă teritoriul, care nu sunt zgomotoşi şi care nu le “agasează” când ele nu au chef de joacă.

Pisicile – dovezi de dragoste față de oameni

Pisicile si oamenii
Pisicile si oamenii

Pisicile pot exprima afecțiune și atașament față de stăpânii lor într-o varietate de moduri. Iată câteva exemple de dovezi de dragoste pe care pisicile le pot oferi:

  • Alintare – pisicile își pot manifesta afecțiunea prin frecarea corpului de picioarele stăpânului lor sau prin alintare cu capul pe mâna acestuia. Aceasta este o modalitate prin care pisicile își lasă amprenta lor olfactivă, prin glandele de pe obraz, pentru a marca teritoriul și pentru a-și arăta atașamentul față de stăpân.
  • Dormit împreună – pisicile care își aleg stăpânul preferă să doarmă în apropierea acestuia. Ele se pot cuibări pe lângă stăpân sau chiar în patul lui, oferind o dovadă de încredere și confort.
  • Aducerea de “cadouri” – unele pisici pot aduce “cadouri” stăpânilor lor, cum ar fi rozătoare mici sau păsări. Deși aceasta poate fi o comportare naturală pentru pisici, insemnând mai mult un instinct de vânătoare decât un act de dragoste în sine, pisicile “consideră” că oferirea acestor „cadouri” este o modalitate de a-și arăta afecțiunea față de stăpân.
  • Pupile dilatate și coada în sus – pisicile care își iubesc stăpânul dau semne de fericire când îl văd, cum ar fi pupile dilatate și coada în sus sau ușor înclinată. Aceste semne pot indica bucurie și atașament.
  • Tors şi zgomote specifice – pisicile obişnuiesc să toarcă sau să miorlăie alintat în prezența stăpânilor lor, ca o formă de comunicare și expresie a plăcerii și a afecțiunii.
  • Unele pisici pot manifesta afecțiunea printr-o prezență constantă în preajma stăpânului, în timp ce altele preferă să ofere dovezi de dragoste în momente mai rare și speciale.

Motanul Duke – o dovadă de devotament total faţă de prietenii lui, oamenii

Motanul Duke
Motanul Duke

Cel mai nou “angajat”, din iunie 2023, al Brigăzii Wag, de pe Aeroportul Internaţional San Francisco, cel care se ocupă de “calmarea” călătorilor anxioşi din pricina zborului, este motanul Duke – Duke Ellington Morris.

Înainte de a deveni vedeta aeroportului şi de a primi certificarea şi vesta pe care scrie “Pet Me” (“Mângâie-mă”!), Duke a dus viaţa unei feline rătăcitoare pe străzile din San Francisco, înfometat şi epuizat de efortul de supravieţuire în condiţii dificile. A fost salvat de o fetiţă de cinci ani şi de mama ei, care ulterior, observând blândeţea şi capacitatea de ataşament a lui Duke, l-au antrenat şi certificat ca animal de terapie.

Alături de Duke, călătorii din aeroport se mai pot bucura şi de prezenţa liniştitoare a unor câini de terapie, a porcului Lilou şi a unui iepuraş, Alex, toţi deveniţi adevărate “vedete”, admirate, iubite şi “mângâiate”, iar starea de bine pe care oamenii o simt în preajma frumoaselor animăluţe este garantată.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.