Ce inseamna Craciunul pentru dumneavoastra? E o intrebare… dificila, la care multi vor raspunde sarmale, carnati, piftie, cozonac si distractie. Oare doar atat inseamna Craciunul? Unde au disparut spiritul de sarbatoare si linistea sufleteasca si cum ne pregatim sufleteste pentru Craciun?
Toata lumea asteapta cu sufletul la gura sosirea sarbatorilor de iarna. Forfota din magazine si de pe strada ne debusoleaza, iar oamenii umbla de bezmetici cautand nici ei nu stiu ce. Oare doar asta sa insemne Craciunul pentru ei?
In primul rand, Craciunul este o sarbatoare a sufletului, o sarbatoare pe care fiecare trebuie sa o astepte nu pentru a manca tot felul de bunatati, ci pentru a se simit mai bine din punct de vedere sufletesc. Sarbatorile de iarna reprezinta o perioada cu adevarat deosebita, fiind o ocazie minunata de a petrece cateva clipe alaturi de persoanele cele mai dragi, inconjurand frumosul brad de Craciun. Craciunul este o sarbatoare a familiei; cu totii, bunici, parinti, nepoti, se reunesc pentru a simti spiritul de sarbatoare.
Este adevarat ca spiritul de sarbatoare se simte si atunci cand pe masa stau la loc de cinste bucatele traditionale. Insa ce farmec au toate acestea daca sufletul va este impovarat iar persoanele dragi nu va sunt aproape?
Inainte de toate, principalul motiv pentru care sarbatorim Craciunul este nasterea lui Iius Hristos. Nu sarbatorim Craciunul cu scopul de a manca, de a ne distra sau de a cheltui averi pe cadouri. Tocmai de aceea aceasta sarbatoare minunata, atat de mult asteptata trebuie intampinata cu sufletul curat si cu cele mai frumoase ganduri.
Inaintea oricarei sarbatori mari, crestinii obisnuiesc sa tina o perioada de post. Bineinteles, si aceasta perioada este interpretata eronat de foarte multi dintre cei care considera ca respecta cu “strictete” postul. Cei care considera ca daca se abtin de la alimentele “de dulce” pacatele le vor fi iertate, gresesc amarnic. Postul nu inseamna numai abstinenta alimentara, aceasta reprezentand doar o mica parte a postului; postul inseamna, inainte de toate, curatirea sufletului, ajutandu-ne sa intampinam cu ganduri curate, asa cum se cuvine, o sarbatoare precum Craciunul.
Postul ar trebui sa reprezinte nu doar o perioada de abstinenta, ci si o perioada in care sa meditam asupra problemelor si asupra apasarilor sufletesti, asupra greselilor pe care le-am facut si pe care dorim sa le indreptam. Este important ca fiecare persoana, chiar daca nu reuseste sau nu poate sa se abtina de la alimentele interzise in timpul postului, sa incerce sa respecte postul cu sufletul. Este mult mai important aspectul spiritual, asa ca oricine se poate gandi in preajma sarbatorilor la propria persoana si la cei din jurul sau, incercand sa fie mai bun atat cu sine, cat si cu ceilalti. Este foarte adevarat ca si abstinenta alimentara are rostul ei, acela de a purifica trupul si de a-l pregati pentru bucuria culinara din ziua de Craciun.
Mai mult decat atat, postul ar trebui sa culmineze prin Impartasanie.
Magia Craciunului este oferita de posibilitatea tuturor de a fi mai buni si de a-i ajuta pe cei din jur. Este bine pentru sufletul oricui ca in aceasta perioada sa incerce sa faca mai multe fapte bune si sa ii ajute pe cei din jur, fie si cu o vorba buna. Uneori o vorba calda valoreaza mai mult dacat orice.
Copiii sunt printre cei mai fericiti atunci cand vine vorba de Craciun, deoarece Mos Craciun le insufla bucuria si spiritul magic prin cadourile asteptate. Insa nu toti copiii traiesc aceasta sarbatoare cu aceasta intensitate. De aceea este o ocazie de a-i ajuta pe cei care au nevoie, pe cei din spitale si centre speciale, oferindu-le putin din putinul dumneavoastra. Implinirea sufleteasca pe care oricine ar trebui sa o simta atunci cand citeste bucuria de pe chipul unui copil care a primit un cadou nu poate fi descrisa in cuvinte.
Fiecare dintre noi ar trebui sa incerce sa faca fericita o persoana care nu are pe nimeni aproape in aceste clipe magice ale Craciunului. O jucarie sau cateva dulciuri, vor face un copil de la un centru fericit si va simti a cineva s-a gandit la el. Un mic ajutor le va fi folositor si batranilor oropsiti de la un azil uitat de vreme.
Daca sunteti alaturi de cei dragi profitati la maximum si decorati-va casa in spiritul sarbatorilor. Implinirea de a impodobi bradul cu cei dragi, sau de a sta impreuna in seara de Ajun, va vor face sa simtiti cu adevarat caldura si pacea Craciunului. Si, pentru a simti cu adevarat magia Cracinului in suflet, primiti o ceata de colindatori care, in seara de Ajun, vor prevesti nasterea lui Iisus Hristos si, mai mult decat atat, va vor face cele mai calde urari de bine.
Chiar daca este imposibil sa uitam de grijile care ne apasa zilnic este bine ca macar in aceasta perioada sfanta sa ne gandim cate putin la sufletele noastre.