În religiile lumii, Terra a fost creată de Dumnezeu (un zeu primordial a creat universul – vezi miturile cosmogonice). Conform textelor străvechi sumeriene, care ar proveni de la o civilizație de pe planeta Nibiru, planeta Pământ s-a format în urma unei ciocniri între două planete. Ce zice știința despre formarea planetei Pământ? Geologii consideră că Terra s-a format de-a lungul timpului din particule de praf.

Formarea Terrei din perspectiva fizicienilor și geologilor

planeta Terra1

Terra s-a format din praful Sistemului Solar, datorită gravitației și atracției elementelor cu aceeași masă, acum 4, 57 miliarde de ani. Cum? Soarele era înconjurat de un nor de praf și gaze. Sub influența frigului, praful și gazele au devenit particule de minerale, care în timpul rotației lor au ajuns să se ciocnească și să se unească. S-au creat mici roci care au crescut din ce în ce mai mari, până ce au atras alte corpuri mai mici decât ele, formându-se astfel mingea uriașă numită Terra. Unirea elementelor cu aceeași masă ridică semne de întrebare, însă într-un experiment realizat de Don Pettit această teorie pare a fi eligibilă. Don Pettit a pus într-o pungă particule de sare și a creat mediul gravitațional „0” (zero), specific spațiului cosmic, observând unirea particulelor, deși acestea au fost agitate înainte.

Cu toate acestea, rocile unite la întâmplare nu corespund structurii actuale: Terra are mai multe straturi. Are o scoarță subțire, manta, iar în centru un nucleu format din fier și nichel. Geologii presupun că rocile, odată adunate, au început să se topească în urma „asaltării continue cu roci”. Din cauza temperaturii foarte ridicate, elementele grele s-au scufundat, iar cele ușoare au plutit la suprafață.

Prin urmare, ne rămâne un alt mister de clarificat: apa de unde vine?

La Porpoise Cove, în Golful Hudson, Canada, cercetătorul O`Neil a găsit cele mai vechi roci, numite amfiboli, care au o vârstă de 4,3 miliarde de ani. Această descoperire indică faptul că acum 4,3 miliarde de ani în urmă Pământul avea o scoarță de cel puțin 20 kilometri grosime. Ceea ce este uimitor și specific acestor roci este că ele s-au format în apă, într-un relief submersiv. Deci la acea vreme, Pământul avea o scoarță solidă și oceane. Alți cercetători au descoperit formațiuni feroase în benzi compuse din silicați și magnetit; existența oceanelor este dovedită încă o dată de către magnetit, care se formează doar în apă.

Aceste descoperiri infirmă teoria formării Pământului timpuriu și existența lui ca o minge de foc. Prin urmare, știm că Pământul s-a format acum 4.5 miliarde de ani în urmă și că oceanele deja existau acum 4.3 miliarde de ani în urmă.

Ce spun geologii despre oceanele Terrei?

planeta Terra11

Unii geologii spun că apa vine din meteoriți. Nenumărați meteoriți cu apă au căzut pe Pământ și au format oceanele. Acest răspuns a venit în 1998, când un meteorit a căzut pe Pământ având particule de sare, cu picături de apă încorporată. Sarea are 4,5 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că și apa trebuie să fie la fel de veche, dacă nu chiar mai veche decât sarea.

Geologii presupun că apa a fost adusă de meteoriții care se prăbușeau pe Pământ, iar de-a lungul a miliarde de ani s-au format oceanele. Se vehiculează și că vulcanii în erupție au creat o masă de aburi și nori, care odată cu scăderea temperaturii s-a transformat în apă.

Formarea Pământului reprezintă un mister și azi, geologii continuându-și cercetările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.