Abrevierea numelor proprii este un aspect de care avem nevoie frecvent în scris, fie din nevoia de a comunica mai rapid, fie din lipsă de spaţiu. Aceste abrevieri nu pot fi făcute oricum, ci în funcţie de reguli bine stabilite.

Trebuie știut că, în cazul numelor proprii de persoane, se poate abrevia numai prenumele, nu și numele de familie. Nu sunt admise, de exemplu, prescurtări precum C-tinescu (pentru Constantinescu), D-triu (pentru Dumitriu), D-trescu (pentru Dumitrescu) etc.

În mod excepţional, o astfel de prescurtare, a numelui de familie, este admisă numai dacă este vorba de ascunderea necesară a identităţii cuiva – de exemplu, I.P. (sau Ioana P., pentru Ioana Petrescu).

De asemenea, nu este recomandată abrevierea prenumelor feminine (cu excepţia propriei semnături). Nu se va scrie, aşadar, M. Popescu, ci Maria Popescu, având în vedere că, potrivit regulilor, M. este o prescurtare pentru prenumele masculine Marin, Marius, Mircea etc..

În cazul altor prenume masculine, mai des întâlnite, abrevierile admise sunt următoarele:

  • Gh. sau G., pentru Gheorghe (niciodată Ghe.)
  • C. sau Const., pentru Constantin (nu este recomandată varianta cu cratimă C-tin);
  • D., pentru Dumitru (nu D-tru) ;
  • A./Al., pentru Alexandru ;
  • Pentru alte prenume, se foloseşte, ca formă abreviata, iniţiala urmată de punct : I. (Ion), V. (Vasile), M. (Marin, Mircea, Marius etc.), N. (Nicolae), T. (Tudor) etc.

Este foarte important să se știe, de asemenea, și faptul că, la lectura orală, toate aceste prescurtări se întregesc. Excepţie fac numai unele abrevieri consacrate (puţine) ale numelor unor personalităţi, cum ar fi: Gh. Dem. Teodorescu (scriitor), care se poate citi [ge-dem teodorescu], I.L. Caragiale, citit [i-le caragiale] (mai ales ca se evită și cacofonia, admisă și aceasta), St. O. Iosif, citit [şte-o iosif] etc.

Abrevierea numelui proprii în documente oficiale, corespondență sau alte materiale scrise este o practică comună, dar adesea sursă de greșeli. Pentru a evita confuziile și pentru a asigura coerența și profesionalismul, este esențial să cunoaștem regulile corecte de abreviere a numelui precum Gheorghe (GHE.), Constantin (C.TINC.), și Alexandru (A.). Este important să ne amintim că punctul după abreviere indică faptul că cuvântul a fost scurtat și trebuie folosit consecvent după fiecare abreviere.

Pentru a extinde cunoștințele despre regulile de scriere și abreviere, vă invităm să citiți articolul nostru Cum este corect: niciun sau nici un. Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți mai bine cum să utilizați corect cuvintele în diferite contexte și să evitați greșelile frecvente.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.