Daca intregul proces de creare a unei opere literare, sau stiintifice, este influentat in totalitate de autorul acesteia, publicarea unei carti, indiferent de tipul acesteia, nu mai este un proces direct influentat de catre scriitor, tocmai din acest motiv apare frecventa intrebare “cum se poate publica o carte?”. Ei bine, publicarea unei carti nu este un pas foarte simplu, mai ales pentru scriitorul incepator, ci este necesara respectarea unor pasi pe care ii vom prezenta in randurile care urmeaza.
Pentru un scriitor tanar, incepator, publicarea unei carti este cu atat mai dificila cu cat numele sau nu este cunoscut, iar foarte multe edituri, cel putin pe teritoriul Romaniei, nu sunt foarte incantate si deschise atunci cand vine vorba de publicarea unei opere ce apartine un scriitor incepator tocmai pentru ca nu se stie care va fi succesul acestuia. De asemenea, regulile cu privire la publicarea unei carti pot fi diferite de la o editura la alta.
– Primul pas este diferentierea clara dintre o editura si o tipografie, deoarece multe persoane confunda aceste doua institutii. Scriitorii care doresc sa isi publice opera literara trebuie sa contacteze o editura, deoarece aceasta se va ocupa de intregul proces de transformare a cartii.
– Cum alegeti editura potrivita? Dupa cum am mentionat si anterior, regulile cu privire la editarea unei carti pot sa difere de la o editura la alta, asa ca nu ezitati sa discutati cu reprezentantii a cat mai multor edituri pentru a face alegerea cea mai buna.
– Este important sa va hotarati asupra unei edituri si sa nu trimiteti manuscrisul mai multor edituri ci doar in cazul in care prima editura nu va accepta scrierea sa incercati si la alta. Daca nici cea de a doua editura nu va accepta sa editeze lucrarea dumneavoastra, exista posibilitatea sa fie ceva in neregula cu aceasta.
– Dupa alegerea editurii potrivite, va trebui sa inmanati varianta bruta a cartii, pentru ca un specialist al editurii sa evalueze opera dumneavoastra si sa decida daca textul merita publicat avand in vedere criterii precum: calitatea scrierii, relatia dintre text si caracterul editurii, precum si publicul vizat pentru ca tot editura este cea care se va ocupa ulterior de promovarea cartii. Daca totul este in ordine, se va trece la urmatorul pas.
– Semnarea contractului este pasul urmator, asta nu inainte de a se fixa pretul estimativ pentru editarea fiecarui exemplar si de stabilirea tirajului. In acest caz, editurile pot veni cu oferte care mai de care mai tentante insa trebuie sa se tina cont de popularitatea cartii. Daca aceasta nu va prinde la public, iar numarul cartilor publicate este prea mare, editura va iesi in pierdere, la fel si autorul, asa ca este indicat ca un autor necunoscut pana la momentul respectiv sa nu editeze din start un numar mare de exemplare. De asemenea, contractul trebuie sa fie semnat atat in functie de Legea drepturilor de autor, cat si in functie de conditiile fiecarei edituri in parte.
– Dupa citirea atenta a scrierilor si corectarea eventualelor greseli se alege coperta pentru care, in cele mai multe dintre cazuri, editurile incheie un contract individual.
– Urmatorul pas este tiparirea cartii. Intai se va tipari un singur exemplar, bineinteles dupa ce machetarea a fost realizata, machetarea reprezentand alegerea dimensiunilor. Primul exemplar va fi, de asemenea, corectat atat de catre autor, cat si de catre redactorul editurii. Dupa ce va fi gata si corectura finala, se vor tipari toate exemplarele.
– Ultimul pas este distribuirea cartilor catre centrele de difuzare. Cartea va fi integrata unei anumite categorii pentru a fi aranjata corespunzator in raft.
Publicarea unei carti, indiferent de tipul acesteia, poate fi dificila si necesita multa rabdare din partea autorului si profesionalism din partea editurii.