Nu doar romanii sarbatoresc Invierea Domnului, ci si alte state ale lumii. Cum este celebrat Pastele in lume? Care sunt diferentele dintre traditii si ce distinctii exista intre evenimentele celebrate in diverse colturi ale Pamantului? Fiecare tara are propriile traditii si obiceiuri legate de sarbatoarea principala a crestinilor, aceasta fiind comemorata si sarbatorita in mii de feluri. Majoritatea acelora care sarbatoresc Pastele intr-un fel sau altul se folosesc insa de oua si de insemnatatea acestora. Pe locul doi se afla si mielul, carnea sa fiind una consumata in mod specific in preajma Pastelui.

Oamenii sarbatoresc Pastele in lume in diverse feluri. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii sarbatoarea pascala este celebrata in fel si chip, fiecare comunitate crestina adoptand traditii diferite. In general, au loc manifestari in cadrul carora oamenii ies pe strada imbracati in haine noi iar cineva ii conduce in parade cu o lumanare sau cu o cruce. Preparatele specifice Pastelui sunt din legume, carne sau cartofi.

In Uruguay, odata cu inceperea postului are loc si o tacere pioasa a crestinilor. Acestia comemoreaza in acest fel chinurile prin care a trecut Iisus inainte si in timpul crucificarii sale. In Saptamana Patimilor urguaienii au parte de manifestari, dintre care cea mai somptuoasa are loc in Montevideo. In timpul saptamanii patimilor si de Paste, magazinele sunt inchise, iar orasele sunt decorate festiv, avand loc si parade sau ceremonii stradale la care participa trecatorii.

Pastele in lume are diverse semnificatii si obiceiuri, iar in Spania acestea includ perioade de rugaciune si meditatie, insa si de privatiuni. Credinciosii cred ca in acest mod sunt purificati si se pregatesc sa sarbatoreasca miracolul Invierii Domnului. Duminica Floriilor joaca un rol esential pentru spanioli pentru ca acestia merg la biserica, iar copiii aduc cu ei si ramuri de palmier pentru ca acestea sa fie sfintite de preoti. Fetele duc ramuri de palmier ornate frumos cu beteala si dulciuri, pe cand baietii obisnuiesc sa aduca la biserica frunze de palmier obisnuite. In Sambata mare, ca si la romani, familia merge la slujba de Inviere, iar duminica are loc o masa festiva in familie si se merge in vizita la rude.

Oua pictate manual din Rusia, Foto: lavalotti.wordpress.com
Oua pictate manual din Rusia, Foto: lavalotti.wordpress.com

In Rusia, ouale au o importanta deosebita in ceea ce priveste Pastele, in lume fiind valabila aceeasi situatie. Incondeierea oualor in rosu este cea mai populara metoda de ornare a acestora pentru Paste, aceasta culoare reprezentand pentru crestini sangele Domnului. In plus, una din traditiile rusesti spune ca ouale sunt sparte prin folosirea cuielor, pentru ca acest act simbolizeaza crucificarea lui Iisus. In Sambata mare, rusii merg la biserica, iar la miezul noptii inconjoara biserica si canta versuri religioase. Cand preotul ciocaneste la usa bisericii, crestinii se intorc in aceasta si sarbatoresc Invierea Domnului. Dupa acest evenimente, rusii sarbatoresc acasa cu intreaga familie, luand cina. Aceasta masa festiva este plina de bunatati specifice Pastelui printre care se numara si desertul numit Kulich.

Si in Egipt sarbatoarea Pastelui este asteptata cu un post de 55 de zile in care carnea, ouale si laptele sunt interzise. In duminica Pastelui, biserica este impodobita cu frunze de palmier pe care cei mici le iau acasa si le pastreaza pentru tot anul. Luni, in a doua zi de Paste, se sarbatoreste si in stil pagan, crestinii, si nu numai ei, ies pe strada sau in parc ori in gradini publice si impart oua colorate in prealabil.

Fiecare natiune are propriile traditii in ceea ce priveste Pastele, in lume fiind o sumedenie de obiceiuri specifice fiecarei natiuni de crestini. In Grecia are loc o ceremonie impresionata in Vinerea Mare cand catafalcul este scos din altar si plimbat pe toate strazile oraselor, credinciosii mergand in urma acestuia cu lumanari aprinse in mana. Aceasta ceremonie simbolizeaza coborarea corpului lui Iisus de pe cruce si inmormantarea sa. In Sambata mare au loc pregatirile pentru Pasti, bisericile fiind impodobite de sarbatoare, iar la miezul noptii crestinii isi aprind lumanarile la biserica si spun Christos Anesti! (Hristos a inviat!). Primele festivitati de bucurie cu privire la Invierea Domnului au loc inca din Duminica Pastelui, printre bunatatile aflate pe mesele grecilor aflandu-se preparatele de miel, ouale rosii, prajituri si salate. Lipia ornata cu o cruce din oua rosii este preparatul pentru Paste specific grecilor.

Cozonac de Paste din Italia, Foto: itgmunawar.blogspot.com
Cozonac de Paste din Italia, Foto: itgmunawar.blogspot.com

Si in Italia se sarbatoreste Pastele, in lume ducandu-se vorba de bunatatile si obiceiurile frumoase din aceasta zona. Clopotele bisericilor pot fi auzite la italieni intregul an, mai putin in ziua Joia Mare in care linistea domina intregul teritoriu italian. In zilele urmatoare, pana duminica, italienii tin un fel de reculegere pentru chinurile si moartea lui Iisus pe cruce, urmand ca, in ziua de duminica, clopotele sa bata din nou iar atmosfera sa se transforme intr-una de sarbatoare.

Inaintea Pastelui se spune ca femeile pun grau la incoltit ale carui fire il folosesc la decorarea bisericii, iar in duminica Invierii copiii gasesc oua ascunse prin casa si prin gradina. Spre deosebire de alte tari care au propriile simboluri ale vietii si biruintei acesteia asupra mortii, in Italia maslinul este cel ce reprezinta puterea vietii. In ziua Vinerii Mari se reconstituie ritualul spalarii picioarelor savarsit de Iisus. 12 oameni saraci din parohie sunt alesi iar preotul le spala in mod simbolic picioarele precum si Iisus le-a spalat picioarele celor 12 apostoli ai sai. In prima zi de Paste se consuma in mod traditional friptura de miel si salata de oua fierte, iar ziua este una plina de speranta si fast.

Si in Chile se sarbatoreste Pastele, in lume gasindu-se multe asemanari in ceea ce priveste traditia. Si pentru cei din Chile palmierul este extrem de important pentru ca simbolizeaza victoria, pacea si bucuria. In vinerea dinaintea Pastelui, chilienii mananca peste si, pana in ziua de duminica, posturile de radio si televiziunile difuzeaza muzica religioasa sau muzica de doliu. In dimineata duminicii  de Inviere, programele tv se schimba prezentand emisiuni ce au ca si tema Invierea lui Hristos.

Si in Mexic predomina crestinatatea care serbeaza Invierea Domnului intr-un mod radical. Pastele tine doua saptamani pentru mexicani, prima fiind Saptamana Sfanta, cea a patimilor Domnului, si Saptamana Pastelui in care se sarbatoreste Invierea. Una din cele mai ciudate traditii mexicane o constituie punerea in scena a evenimentelor prin care si Iisus a trecut. Scenetele pe care mexicanii le pun in scena includ Cina Cea De Taina, tradarea si judecata lui Iisus, insa si rastignirea sa, una din cele mai radicale astfel de traditii de Paste in care crestinii accepta sa fie rastigniti pe cruce pentru a trai si ei experienta prin care Iisus Hristos a trecut pentru a-i salva pe oameni din pacatul stramosesc.

Peste tot pe unde este sarbatorit Pastele in lume au loc diverse celebrari si sunt puse in practica manifestatii specifice. Si in Brazilia au loc celebrari specifice Pastelui si unele ceremonii ce au loc inaintea acestuia. Spre exemplu, carnavalul de la Rio are loc inainte de inceperea postului Pastelui. Inainte de post, brazilienii sarbatoresc, se distreaza si organizeaza parade pentru ca, in timpul postului, sa se infraneze de la asemenea manifestatii. La inceputul Saptamanii mari, ramuri de palmier sunt sfintite, acestea fiind organizate in moduri elaborate. In aceasta saptamana se mananca pacoca si este oferita si musafirilor care calca pragul casei, iar strazile sunt impodobite festiv si oamenii fac parade prin intreg orasul cu statuete ce reprezinta figurile lui Iisus si ale Fecioarei Maria. In Sambata Mare, brazilienii realizeaza un ritual minor care evoca moartea lui Iuda prin spanzurare.

Si in Argentina au loc manifestatii cu ocazia sau inaintea sarbatorii Pastelui. Argentinienii participa la carnavaluri si beau chicha si aloja, doua bauturi speciale. Oamenii isi poarta palariile si poncho-urile in speranta ca duhurile rele ii vor ocoli. In prima zi din postul Pastelui are loc o ceremonie in cadrul careia bunicile si mamele se aduna in jurul unei arcade impodobite cu flori, fructe si ramuri de palmier si isi daruiesc papusi pe care le ating mai intai pe frunte. Aceasta ceremonie are rolul de a simboliza legatura eterna dintre femei ce nu poate fi despartita de nimic. Argentina este una din tarile in care nu se tine cont in mod exclusiv de traditia crestina, sarbatoarea fiind inchinata unei zeitati pe nume Pukllay (spiritul carnavalului din Sambata mare).  La acest carnaval, femeile se imbraca in camasi largi si poarta palarii albe si poncho-uri colorate, cantand tot felul de melodii inchinate zeului Pukllay. Sfarsitul acestui carnaval este marcat de sacrificarea unei oi.

Carnavalul Pukllay din Argentina, Foto: clubapurimac.wordpress.com
Carnavalul Pukllay din Argentina, Foto: clubapurimac.wordpress.com

Cum se sarbatoreste Pastele in lume, insa mai ales in Europa de Vest?

Ei bine, aici lucrurile stau putin diferit. Multe tari din Vest nu au comunitati marcante crestine si sarbatoresc Pastele dupa traditiile pagane, bucurandu-se de renasterea naturii si de Iepurasul de Paste. In Olanda, inainte de postul Pastelui, au loc carnavaluri si festivitati. In a 11-a zi din cea de-a 11-a luna a anului, 11 oameni formeaza un consiliu si incep pregatirile pentru carnavalul din anul care urmeaza. Balurile mascate, paradele si petrecerile fastuoase sunt cele care constituie aceste carnavaluri. In fiecare oras olandez au loc intreceri si este ales printul carnavalului, fiindu-i inmanata cheia orasului respectiv. Prima zi de Paste este marcata printr-o masa festiva in familie. Paasbrood este painea dulce cu stafide si struguri care se serveste in zilele de Paste, iar mesele din aceste zile sunt improspatate cu flori de primavara si oua colorate.

In Suedia au loc cateva traditii care amintesc de chinurile lui Iisus. In Vinerea Mare, tinerii au obiceiul de a se biciui cu nuiele impodobite pentru a-si aminti de chinurile lui Iisus. In Joia Mare au loc obiceiuri ce tin de ghinion si de vrajitoare. Focurile aprinse in aceasta zi au rolul de a alunga fiintele malevolente, asa cum si zgomotele au rolul de a le alunga din preajma caselor. In prezent, aceasta traditie este respectata pentru ca amuza copiii.

Si in Marea Britanie este sarbatorit Pastele, atat de crestini, cat si de membrii altor culte religioase, avand propriile traditii si obiceiuri pe care le respecta. Ouale de ciocolata sunt cel mai reprezentativ obiect legat de aceste zile de sarbatoare. In cinstea Pastelui sunt realizate parade si ceremonii fastuoase. In lunea Pastelui are loc concursul rostogolirii oualor pe deal. Castigatorul este, dupa caz, cel al carui ou s-a rostogolit cel mai mult, cel care a ajuns cel mai departe sau cel care trece prin obstacolele puse inaintea sa.

Romanii nu sunt interesati in numar mare de cum este sarbaotrit Pastele in lume, insa cei care sunt mai curiosi afla multe lucruri interesante si neasteptate. Multe traditii referitoare la Paste sunt asemanatoare, insa multe difera de la o natiune la alta in functie de influentele si obiceiurile stravechi. Pastele este sarbatorit atat de crestini, cat si de membrii altor culte religioase care aleg sa sarbatoreasca renasterea naturii si inceperea unui nou an agrar. Sarbatoarea Invierii Domnului bate deja la usa si pregatirile pentru aceasta se afla pe ultima suta de metri, toti asteptand cu mic cu mare bucuria invierii si lumina divina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.