Cuptorul electric nu ar fi putut exista, evident, fara descoperirea electricitatii, aceasta sursa inepuizabila a tehnologiilor moderne. Istoria descoperirii si stapanirii curentului electric cuprinde un lung sir de personalitati stiintifice si de inventatori, de la germanul Otto Von Guericke, care realizeaza prima masina generatoare de curent, continuand cu Benjamin Franklin (si cu celebrul sau experiment cu zmeul inaltat pe furtuna, pentru a demonstra ca fulgerul si electricitatea inseamna acelasi fenomen) si pana la Hans Christian Oersted, Michael Faraday, Andre Ampere, Alessandro Volta, Franklin si altii, care si-au unit cunostintele, pentru a aduce omenirii exceptionale inventii si, implicit, progres.

Cuptorul electric pentru uz casnic1

Inca de la inceputul secolului al XIX-lea s-au facut tot felul de experimente cu masini de gatit, dotate cu diverse cuptoare metalice incorporate, incalzite, initial, cu lemne si, mai tarziu, cu gaze. Cuptorul cu gaz a fost inventat de catre englezul James Sharp, in anul 1826. Pana la sfarsitul anilor 1920, astfel de cuptoare erau prezente in majoritatea locuintelor din Europa si de peste ocean. In 1859, americanul George Simpson a primit patentul pentru pentru primul cuptor electric, destinat uzului casnic. In plita unui cuptor a introdus o sarma, care putea fi incalzita cu ajutorul curentului electric, dar, avand in vedere ca de abia se faceau primii pasi in valorificarea curentului electric si ca nu existau retele de distributie, ideea nu prea a avut succes.

In anul 1912, compania “Copeman Electric Stove” primeste brevetul pentru un aparat electrocasnic destinat gatitului si, incepand cu aceasta perioada, diverse firme producatoare au lansat pe piata cuptoare a caror functionalitate s-a imbunatatit treptat, adaugandu-li-se, in timp, arzatoare multiple, o mai buna etansietate, posibilitatea de reglare a temperaturii, iar celor actuale, si functii avansate de autocuratare.

Diferenta intre cuptorul cu gaz si cel electric

Diferentele dintre cuptorul cu gaz si cel electric sunt semnificative, nu atat din punctul de vedere al performantelor, cat in privinta manierei de a gati si a gustului, multi considerand ca mancarurile preparate la cuptorul electric nu au aceeasi savoare precum cele gatite la flacara. In timp ce unii bucatari au preferinte foarte stricte in ceea ce priveste alegerea cuptorului, pentru consumatorul casnic, alegerea depinde, in mare parte, de disponibilitatea financiara si de comoditatea exploatarii aparatului.

  • Unul dintre principalele aspecte care trebuie luate in seama este dat de durata de preparare a mancarurilor, de care depinde costul functionarii cuptorului electric sau a cuptorului pe gaz. In mod normal, diferenta, din acest punct de vedere, nu este una foarte mare, insa pentru cei care pregatesc mancaruri cu timp lung de coacere, cuptorul pe gaz este mai indicat, pentru ca va consuma mai putin.
  • O alta diferenta este data de timpul de incingere/racire, cuptorul pe gaz avand capacitatea de a se incalzi si raci mult mai rapid decat cel electric. Pentru familiile cu copii mici, este mai indicat un cuptor electric,datorita posibilitatii de a gati mai usor, dar si mai sigur.
  • Diferente exista si in privinta distributiei caldurii in cuptor, cele electrice avand o capacitate mult mai mare de a distribui uniform cantitatea de caldura. Pe de alta parte, exista si consumatori care sunt de parere ca un cuptor pe gaz poate controla cu mai multa precizie temperatura din interior, avantaj care se suprapune si pe avansul tehnologic de care beneficiaza cuptorul pe gaz in ultima vreme.
Citește și:  Bazele astronomice ale calendarului - generalitati

Cuptorul electric pentru uz casnic11

  • Un alt aspect care merita sa fie luat in calcul este dat de gradul de uscaciune al caldurii emise in interior, unii specialisti considerand ca aparatele de gatit electrice sunt superioare, mancarea nerumenindu-se la fel de repede ca in cazul cuptoarelor pe gaz. Pentru prepararea painii, de exemplu (daca nu exista in casa o masina de paine speciala), dar si pentru preparatele din carne, crusta, datorita umiditatii crescute, nu va fi asa de tare.
  • In privinta dotarilortehnice, in prezent, atat cuptoarele pe gaz cat si cele actionate electric functioneaza in moduri similare, avand termostat, precum si posibilitatea de a fi programate, in functie de diverse criterii, au sistem de protectie care sa impiedice accesul copiilor, iluminare interioara etc.

Pentru ca, in acest moment, exista pe piata foarte multe tipuri de cuptoare, de la cele mai simple si pana la modele care gatesc “cu viteza gandului”, alegerea este destul de dificila. Acesta este si motivul pentru care trebuie urmarite cateva criterii, precum cele mentionate anterior, indiferent daca inlocuiesti un model de cuptor vechi, iti redecorezi bucataria sau iti construiesti o noua casa. In prima instanta, este importanta stabilirea unei sume care va fi alocata pentru cuptorul electric sau pentru cel pe gaz, apoi se va lua in calcul spatiul pe care noul cuptor il va ocupa in cadrul locuintei (cuptoarele care se pozitioneaza sub blaturile de mobila fiind cele mai indicate din punctul de vedere al spatiului), dupa care forma, culoarea se aleg in functie de design-ul general al bucatariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.