În cartea sa – „Curiozităţi şi amuzamente ale limbii române” – Dr. Octavian Laiu aduce în atenţia cititorilor o serie de cuvinte, structuri, secvenţe rare etc., care amuză sau se caracterizează prin diverse „recorduri”, aspecte abordate, în mare parte, dintr-o perspectivă ludică. Iată câteva exemple din carte :

  • Cele mai lungi cuvinte din limba română sunt termeni specializaţi din domeniul medicinei şi al chimiei: DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ (36 de litere); ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂ (32 de litere); GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere); DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere); ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE (25 de litere);
  • Cea mai scurtă denumire de localitate din România este Ip (Sălaj), iar cea mai lungă este Streisângeorgiu (Hunedoara);
  • Cuvinte cu forme identice de singular şi plural sunt: genunchi, ochi, pui, puşti, piţigoi, nume, rinichi, unchi, muşchi, spate, tei etc.
  • Printre verbele care nu au forme de trecut se află: a discerne, a desfide, a converge etc.
  • Singurele numerale care se scriu cu tot atâtea litere cât exprimă fiecare sunt: cinci şi douăsprezece;
  • Un cuvânt care conţine toate vocalele limbii române este AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE;
  • Litera care se află la iniţiala celor mai multe cuvinte din limba română este „C”;
  • Printre cele mai lungi palindromuri (cuvinte care pot fi citite şi de la stânga la dreapta şi invers, fără să îşi piardă sensul, având același sens sau altul) se află şi următoarele : MACROMER – REMORCĂM, ANIMATE – ETAMINA, LUTIŞOR – ROŞITUL, MATLASA – ASALTAM, ROLIŞOR – ROŞILOR, ALIMAN – NAMILA etc.
  • Singurul cuvânt cu patru consoane succesive la sfârşit este un neologism, dar asimilat de limba română: KITSCH;
  • Singurul cuvânt din limba română cu pluralul în „ă” este „ouă” ;
  • Cuvintele care conţin toate literele care se scriu cu diacritice sunt: înfăţişând, îmbrăţişând;
  • Anumite cuvinte din limba română (învechite) se folosesc numai în expresii, nu și independent: iama (a da iama), izbelişte (a rămâne de izbelişte), ghiotura (cu ghiotura), ghes (a da ghes);
  • În timpul unei vieţi (luându-se în considerare o medie de 70 de ani), un om rosteşte peste un miliard de cuvinte.

Limbajul este o oglindă a culturii și istoriei umanității. Fiecare cuvânt pe care îl folosim ascunde o poveste, o călătorie prin timp și spațiu. De la originile surprinzătoare ale unor termeni comuni până la cuvinte care au dispărut din uz, explorarea curiozităților lingvistice ne deschide o fereastră către trecutul și prezentul nostru colectiv. Acest articol își propune să vă ducă într-o călătorie fascinantă prin labirintul limbii și să vă dezvăluie secretele ascunse ale cuvintelor.

Pe măsură ce încheiem această explorare a curiozităților lingvistice, să ne amintim că fiecare cuvânt pe care îl folosim este o piatră de temelie a comunicării umane. Prin înțelegerea și aprecierea acestor cuvinte, ne putem îmbunătăți nu doar vocabularul, ci și percepția asupra lumii înconjurătoare. Pentru mai multe descoperiri și sfaturi lingvistice, nu ezitați să explorați acest articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.