Curtea Constituţională a Africii de Sud a fost înfiinţată prin Constituţia interimară a statului din anul 1993. Prima sa şedinţă a avut loc în 1995, iar apoi aceasta a continuat să-şi exercite atribuţiile conform Constituţiei din 1996. Curtea Constituţională este formată din 11 judecători, numiţi de către preşedintele statului, care îi alege dintr-o listă avansată de către Comisia de Servicii Juridiciare. Aceştia ocupă funcţia pentru o perioadă de 12 ani.
Curtea Constituţională îşi are sediul în oraşul Johannesburg, iar din februarie 2004 se află pe Dealul Constituţiei, într-o clădire special construită. Este prima structură guvernamentală ridicată după căderea regiumului Apartheid şi simbolizează deschiderea şi transparenţa democratică. Concursul de proiecte de design pentru realizarea acestui edificiu a avut loc în anul 1997, fiind primite 580 de propuneri, dintre care 185 au intrat în competiţia oficială. Circa 40 de proiecte proveneau din afara Africii de Sud. Un juriu internaţional de judecători, în frunte cu Charles Correa, renumitul arhitect indian, a ales un proiect sud-african având conceptul de bază „justiţie sub un copac”. Designul propus includea o serie de pavilioane legate între ele de alei şi pieţe publice.
Edificiul este realizat în spiritul african, fiind construit din materiale ca beton, cherestea, oţel, sticlă şi ardezie neagră, ceea ce a dat naştere unei clădiri primitoare, deschise. Uşa masivă de la intrare este făcută din lemn şi este decorată cu diferite cuvinte şi simboluri care reprezintă cele 27 de drepturi garantate de Constituţie. Foaierul este prevăzut cu mai multe coloane, o metaforă pentru copacii sub care populaţia locală îşi soluţiona disputele în mod tradiţional. Acoperişul permite razelor de lumină să pătrundă în interior, creând o atmosferă plăcută.
Sala de judecată are un aspect mai formal, cel puţin în aparenţă. Cele 11 locuri ale judecătorilor sunt marcate cu piei albe şi negre de bovine Nguni, în timp ce un steag mare al Africii de Sud, ornat cu mărgele, împodobeşte peretele din spate. Camera este înconjurată de o bandă îngustă de sticlă, prin care trece lumina, ceea ce simbolizează transparenţa actului judecătoresc.
Colecţia de lucrări de artă a Curţii Constituţionale este formată din aproximativ 200 de piese variate, adunate laolaltă în circa 10 ani de către fostul judecător Albie Sachs.