Multe femei asteapta cu nerabdare sa vina primavara, ca sa fie impodobite cu flori, cu cadouri simbolice sau ceva mai costisitoare, insa de cand este 8 Martie ziua femeii?! Traditia este mult mai veche decat aceste suveniruri cumparate in graba de pe la tarabe. La inceput a fost lumina. Ca si in facerea lumii. Insa in aceasta „traditie” la inceput a fost dorinta. Dorinta femeilor de a se situa la egalitate cu barbatii, cand in anul 1910, la Copenhaga, au cerut ca data de 8 Martie sa fie proclamata drept Ziua Internationala a Femeii.
Sarbatoarea a luat fiinta insa ceva mai in urma, desi abia in anul 1977 a fost recunoscuta conform ONU. In traditia romaneasca ziua de 8 Martie mai este si ziua Mamei. In tarile din Europa Occidentala aceasta zi este strans legata de lupta pe care femeile moderne au purtat-o pentru emancipare, iar in tarile baltice accentul este pus mai degraba pe Ziua Mamei, sarbatoarea femeii, a nevestelor si a iubitelor in general, zi in care se daruiesc cadouri, flori si multa iubire. In aceeasi ordine de idei, daca stam sa ne gandim de cand este 8 martie ziua femeii, trebuie sa ne raportam si la Grecia Antica, perioada in care se organiza un intreg festival dedicat zeitei pamantului Rhea, aceasta fiind mama tuturor zeitelor si a zeilor din Olimp.
Totodata si in Roma aceasta sarbatoare apare ca fiind destul de veche si ea tinea aproximativ trei zile, incepand cu 15 martie si sfarsindu-se la 18 martie, avand ca motiv de celebrare aceeasi zeita, insa aici cunoscuta ca fiind Cybele. Putin mai tarziu, in preajma secolului al XVII-lea, pe teritoriul Angliei apare o traditie, care isi avea festivitatea in cadrul celei de-a patra sambata din postul Pastelui, aceasta fiind numita Sambata Mamelor, centrand bucuria de avea o mama, o femeie in preajma, iar oamenii sarbatoreau cu fast alaturi de familie si cunostinte. Julia Ward Howe, din Statele Unite ale Americii, este cea care a venit cu propunerea intai, ca incepand cu anul 1872, sa se sarbatoreasca Ziua Mamei ca fiind o zi de pace.
De cand este insa 8 martie ziua femeii, daca in preajma anilor 1907, s-a pornit o campanie, in Philadelphia, avand ca initiator pe Ana Jarvis (ea dorind sa comemoreze moartea mamei sale), care dorea sa stabileasca ziua internationala a mamei, insa in luna Mai?! Cu cinci ani mai tarziu se naste chiar si o asociatie pentru aceasta nevoie, la data de 12 decembrie, iar in anul 1914 este proclamata oficial Ziua Mamei, de catre presedintele Woodrow Wilson, ca fiind o sarbatoare la nivel national, ce se cinstea in cadrul celei de-a doua duminici a lunii mai. Cert este ca la nivel mondial, aceasta sarbatoare exista, in ciuda faptului ca are date diferite, majoritatea ramand fixati pe luna mai.
Intorcandu-ne la data de 8 Martie – ziua femeii, trebuie sa stabilim clar ca aceasta data nu are si simbolistica mamei, desi in unele tari, precum Romania, ea cunoaste si acest sens, insa in general, ceea ce se sarbatoreste este puterea femeii de a lupta pentru drepturile sale, ce trebuiau sa fie egale cu ale barbatilor, motiv pentru care in prezent femeile au dreptul la vot, la scoala, la metode de contraceptie, la divort, la asistenta sociala si nu in ultimul rand la judecata dreapta si la proprietate.
Intrebarea „de cand este 8 martie ziua femeii” isi gaseste raspunsul insa in data exacta de 8 martie 1857, data la care aproape 130 de femei ce munceau in industria textila, in New York, au fost arse in cadrul unei fabrici, deoarece au avut curajul sa protesteze impotriva conditiilor de munca jalnice care li se ofereau si impotriva salariilor de mizerie pe care le primeau.
Finalmente, dupa multe constrangeri, s-a recunoscut la Copenhaga, asa cum am precizat la inceput, in anul 1977, sarbatoarea femeii, ce este apreciata la nivel international, chiar daca nu era fixata o data anume. Intentia exista de buna seama. Astfel in anul 1921 ziua de 8 martie a fost dedicata ca fiind o zi a femeilor, iar in anul 1977, aceasta zi a capatat numele de „Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”. Tocmai din toate aceste motive, mult disputata data a ramas finalmente data de 8 martie ca fiind ziua femeii, cu simbolurile fiecarei tari in parte, deviate sau nu, insa centrand o singura faptura: femeia!