De ce au disparut dinozaurii?De ce au disparut dinozaurii? Cu siguranta aceasta este o intrebare care a captivat pe numerosi oameni, doritori sa gaseasca o explicatie cu privire la moartea gigantilor care au stapanit Terra.

Cu aproximativ 65 de milioane de ani in urma dinozaurii au disparut aproape brusc de pe suparafata Pamantului. Unii considera ca ar fi fost un adevarat dezastru biologic explicat prin diferite catastrofe ale mediului inconjurator, cat si prin declinul fiziologic al mecanismului vietii colosilor care nu s-au putut adapta la noile conditii climatice.

Expertii au facut alte cercetari, au obtinut noi date geologice si au enuntat anumite teorii, mai mult sau mai putin cunoscute:

  • O explozie produsa de un imens corp ceresc, un meteorit cu diametrul de 10 km a cauzat moartea dinozaurilor.
  • Racirea climei in perioada de sfarsit a erei Mezozoice a dus la moartea dinozaurilor care fara caldura nu puteau trai, fiind animale cu sange rece.
  • Miscarea placilor tehtonice, cat si modificarea configuratiei continentelor ar fi declansat eruptii vulcanice catastrofale. Astfel au aparut noi lanturi muntoase, dar si prabusirea unor insule si peninsule, care au dus la moartea dinozaurilor.
  • Cresterea nivelului de radiatii cosmice a dus la mutatii severe in fondul genetic al dinozaurilor si la distrugerea acestora. Se crede ca aceste radiatii aveau o concentratie ridicata de iridiu si se datorau unei explozii.
  • O alta teorie se refera la modificarea pozitie polilor magnetici ai Terrei care au dus la cresterea nivelului de radiatii cosmice si moartea dinozaurilor.
  • O epidemie periculoasa de origine necunoscuta ar fi putut afecta si omori toate speciile planetei.
  • Noile plante bogate in tanin, angiospermele i-ar fi putut otravi pe dinozauri.
  • Mamiferele care consumau ouale marilor reptile ar fi impiedicat inmultirea si in cele din urma eliminarea speciilor de dinozauri. Dupa milioane de ani dinozaurii au imbatranit si au disparut prin epuizarea zestrei ereditare, asemanator oricarei fiinte de pe Pamant.

De ce au disparut dinozaurii 1

Un grup de astrobiologi de la Universitatea California din Los Angeles au concluzionat ca in urma cu 65 de milioane de ani a disparut si ultimul dinozaur. Aceasta data coincide insa cu abaterea a trei plante Marte, Mercur si Terra din drumul lor cosmic orbital, in jurul Soarelui. Desi este greu de crezut aceasta abatere ar fi avut consecinte foarte grave asupra unor asteroizi din centura situata intre Jupiter si Marte.

Conform ipotezei unui grup de paleontologi un asteroid imens, cu diametrul de 10 km, a scapat de sub control, s-a indreptat cu viteza de 35000 km/ h spre Terra si a ciocnic cu o putere devastatoare planeta in peninsula Yukatan din Golful Mexic. Pe masura ce se apropia de Pamant forta de atractie gravitationala crestea si astfel viteza asteroidului se dubla, iar la final impactul a fost asemanator cu cel creat de o suta de bombe nucleare.

In momentul cand a patruns in atmosfera, frecarea l-a transformat intr-o colosala minge de foc care imediat ce a intrat intai in Atlantic a transformat resturile si gazul intr-o plasma alba extrem de fierbinte, cu tempertaura egala cu cea a un milion de sori. Lumina orbitoare a exploziei a ars ochii dinozaurilor lasandu-i orbi, in aer au fost aruncate bucati de pamant si roca cu sute de mii de km/ h. Dupa impact asteroidul s-a dezintegrat intr-o fractiune de secunda, iar pe o distanta de 800 km de locul impactului temperatura aerului ajungea la 600 de grade. Orice animal expus caldurii era pur si simplu ars de viu.

In urma impactului bolovani uriasi au fost aruncati in aer, apoi acestia au cazut asupra dinozaurilor bombardandu-i si omorandu-i pe loc. Pe partea cealalta a planetei, Mongolia se afla la peste 100000 km de impact. La 90 de minute de la impact temperatura in Mongolia a ajuns la 300 grade.

Norul de ejectie s-a ridicat la doar cateva minute de la impact a pulverizat 70 de miliarde de tone de piatra si pamant spre atmosfera, formand un nor de praf care prin frecare a creat o caldura imensa de 15000 de grade care parjolea totul dedesubt. Norul a creat o furtuna devastatoare care arunca pretutindeni pietre supraincalzite ca o ploaie de foc. Caldura intensa a norului a declansat incendii puternice care au mistuit padurile cu o viteza de neinchipuit.

In acest fel regiunile impadurite cu vegetatie bogata s-au transformat intr-un adevarat iad. Vanturile puternice au adunat miliarde de tone de praf care au sufocat dinozaurii, cu cat respirau mai mult cu atat plamanii lor se umpleau mai tare cu praf. De asemenea, praful ridicat a impiedicat timp de mai multi ani lumina Soarelui sa mai ajunga la sol. Acest lucru a facut ca dinozaurii sa moara de foame si de frig.

De ce au disparut dinozaurii 2

In urma impactului unui astfel de meteorit care s-a infipt in Pamant cu o viteza de peste 60000 km/ h s-au declansat valuri seismice de neimaginat peste planeta, placile tehtonice sau miscat, unele s-au rupt, astfel ca in adancul planetei ele au fortat roca topia sa iasa la suprafata prin crapaturile scoartei si au dat nastere la valuri vulcanice uriase. Vulcanii declansati pe toata planeta au adaugat nori imensi de praf si gaze toxice care au poluat tot globul astfel incat planeta s-a scufundat intr-o iarna nucleara. Gazul eliminat din interiorul vulcanilor a fost unul dintre cele mai toxice, putea paraliza plamanii si omora prin sufocare orice vietate.

In apropierea craterului s-au facut cercetari si s-a ajuns la concluzia ca rocile contineau sulfati si carbonati. Astfel de elemente s-au transformat in vapori cu milioane de ani in urma in momentul impactului si au poluat atmosfera cu cantitati mari de sulf si dioxid de carbon. Expertii au ajuns la concluzia ca dinozaurii s-au sufocat din cauza ploilor toxice si a dioxidului de carbon.

Conform cercetatorilor mamiferele, pasarile, broastele testoase au reusit in mod miraculos sa supravietuiasca impactului cu meteoritul cazut din cer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.