Corida este o formă de divertisment în care mai mulți toreadori se luptă cu un taur. Aceste lupte au loc mai ales în Spania, în țările Americii Latine, în Portugalia și în sudul Franței. Chiar dacă sunt blamate în diferite culturi, în Spania ele sunt ridicate la rang de artă, reprezentând victoria omului asupra unuia dintre cele mai temute animale, taurul.
Corida în sine se desfășoară în trei etape. Prima dată intră în ring călare cei care testează puterea taurului și matadorul care îi coordonează. Aceștia au ca scop analizarea reacțiilor taurului la mișcare, lumină și sunet. Cei care se află în ring și în tribune urmăresc reacțiile taurului sau lipsa acestora la mișcare (indicator la cum va reacționa atunci când matadorul va trebui să-l ucidă). Următorii care intră in arenă sunt cei care vin să testeze puterile animalului după prima înfruntare.
În ultima fază, matadorul se află față în față cu taurul și se înfruntă în ring. Acum se presupune că matadorul are suficiente cunoștințe în legătură cu acțiunile și instinctele acestui taur, cât să-l facă să reacționeze conform dorințelor sale.
Toți cei care se luptă în arenă se numesc toreadori, dar cel care îngenunchează animalul este numit matador. Regulile luptelor cu tauri sunt menite să minimizeze durerea provocată animalului și să maximizeze pericolul pentru matador. Prin acest lucru se asigură spectacolul.
Matadorii spanioli au început să folosească capa din pânză roșie sau „muleta” undeva în jurul anilor 1700. Începând cu acel moment, se pare că oamenii au perpetuat ideea greșită că roșul îi face pe tauri să înnebunească.
Adevărul este că taurii, la fel ca și toate celelalte bovine, nu văd culoarea roșie, mai exact aceștia nu deosebesc culorile roșu și verde. Cu toate acestea, s-a dovedit că taurii au două tipuri de receptori în retină așa că, în teorie, ar putea fi capabili să distingă unele culori.
Cel mai probabil, taurul este deranjat de mișcarea pelerinei și nu de culoarea ei roșie. În sprijinul acestei afirmații vine și faptul că taurii se aruncă și spre cealaltă pelerină a matadorului cu o furie la fel de mare. Această a doua pelerină nici măcar nu este roșie, fiind purpurie pe o parte și aurie sau albastră pe cealaltă parte.
Cum nu toată lumea era convinsă de veridicitatea acestui fapt, în 2007, cei de la Mythbusters de la Discovery Channel au testat teoria. Aceștia au testat reacțiile unui taur în fața a 3 situații diferite.
În primul experiment, cei de la Discovery au pus trei steaguri fixe în arenă, fiecare având o culoare diferită (roșu, albastru și alb). Taurul a luat înainte, cu aceeași determinare, toate cele 3 steaguri fără să țină seama de culoare.
Al doilea experiment a implicat aducerea a 3 manechine care au fost îmbrăcate în 3 culori diferite (aceleași 3 culori din primul experiment). Și de această dată, taurul a atacat toate cele 3 manechine; mai mult decât atât, manechinul îmbrăcat în roșu a fost ultimul pe care l-a lovit.
În ultimul experiment, au pus o persoană vie îmbrăcată în roșu în același ring cu un taur. Această persoană îmbrăcată în roșu a stat nemișcată între doi cowboys (ce nu erau îmbrăcați în roșu) care alergau în jurul ringului. Taurul a mers direct după cei doi cowboys care alergau și nici nu s-a uitat la persoana îmbrăcată în roșu.
Prin acest experiment s-a putut dovedi fără nici un dubiu că taurul nu reacționează la culoarea roșie a pelerinei și că acesta este deranjat de mișcarea ce are loc în jurul lui, nu de culoare sau de obiectul în sine.
Pelerina roșie apare în ultima etapă a coridei, atunci când taurul se înfruntă pentru ultima dată cu matadorul. Înainte de ea mai sunt folosite multe alte pelerine de diferite culori. Este foarte posibil ca folosirea culorii roșii să fi fost aleasă pentru mascarea unuia dintre cele mai oribile aspecte ale unei lupte cu tauri: stropii de sânge ai animalului rănit.
În ultimii ani coridele au înregistrat o scădere, fiind blamate pentru sălbăticia de care dau dovadă (taurii sunt sacrificați la sfârșit, doar în Portugalia acest lucru este interzis). În provincia autonomă spaniolă Catalonia a fost adoptată în 2012 o lege prin care coridele au fost interzise. În Insulele Canare aceeași lege era deja adoptată în anul 1991.
Probabil că va mai trece mult timp până când luptele cu tauri vor fi interzise în toată lumea, din moment ce ele fac parte din cultura țărilor respective, iar mii de turiști se înghesuie anual pentru a le vedea.