Unor oameni, printre care mă număr și eu, le place să călătorească. Simt mai tot timpul o dorință arzândă de a-și lua, după caz, picioarele, rucsacul la spinare sau de a se lua după tot felul de roți (de tren, mașină sau bicicletă) și a merge în descoperirea unor locuri noi.

De unde vine această dorință, nimeni nu știe. Dar, după atâția ani în care am bătut ceva cărări, părerea mea este că, ceea ce simt oamenii de genul acesta nu este nu o dorință, ci o nevoie. Este acea nevoie a sufletului de a descoperi, de a afla, de a se integra în lumea în care trăiește. Este nevoia de cunoaștere, de exemplificare a unor valori, de aflare a unor răspunsuri.

Când oamenii simt în interiorul lor că stau ca pe ace este necesar ca nevoia aceasta să iasă la suprafață, să fie satisfăcută. Și, în funcție de fiecare suflet în parte, în funcție de fiecare trăire, pașii și-i vor îndrepta, ba la munte, ba la mare, ba în locuri încărcate de istorie, ori în cele în care mustește spiritualitatea, sau chiar în acele locuri care au trasat pe harta lumii, identitatea noastră ca neam: case memoriale, muzee, cetăți sau castele.

Voi încerca să fac un top al celor mai accesibile, interesante, importante, frumoase și, totodată vibrante obiective turistice ale României, așa cum am reușit să o văd eu, în călătoriile mele de până acum. Pentru că, indiferent de pornirile interioare ale fiecăruia, de nevoile care ne împing de la spate, acele locuri de poveste ale României sunt, pentru fiecare, adevărate izvoare de ostoire sufletească.

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

Săpânța – cimitirul vesel. Sau, simfonia sfântă a culorilor. Un loc creat de meșterul Stan Ioan Pătraș, lăsat spre folosință și odihnă veșnică acelora care și-au dus traiul pe acele meleaguri, cu bucurii, necazuri și fapte bune. Este patrimoniu UNESCO, vizitat anual de mii de turiști din întreaga lume și de la noi din țară. Un loc în care albastrul cerului a coborât pe pământ, în vârful primei cruci împodobite de meșterul Pătraș. Un loc plin de poezie, vers, voie bună, atribute care au înlocuit vestitele bocete ale pierderii celor dragi! În găsești în Maramureș și, odată ce-i vei trece poarta, vei descoperi că bucuria și veșnicia, merg mână în mână, mult mai departe de moarte și țărână!

DSC_0905

Sarmizegetusa Regia – capitala regilor daci. Leagănul istoriei noastre ca neam. Începutul identității noastre. Geneza istoriei și dovada vie de curaj și neclintire spirituală, îmbinate în viața celor de demult. Cetatea antică se află adânc în munții Orăștiei, azi este păzită cu strășnicie de ochiul vigilent al lui Vladimir Brilinski, un dac de altădată, în haine moderne, un suflet mare, în care a încăput toată istoria actică a acelor meleaguri. 10,000 de hectare de trecut sunt și astăzi casă și loc de odihnă a acelor vremuri.

Clarisa Iordache

Ziduri masive, temple de andezit, drumuri antice pavate, toate stau și își așteaptă tălmăcirea și vizitatorii, într-un cadru natural ce îmbie la descoperirea, pas cu pas, a trecutului nostru. De asemenea, tot monument înscris pe lista patrimoniului național, dar, mai ales, UNESCO, Sarmizegetusa Regia este unul din motivele pentru care, an de an, picioarele unor împătimiți călători o iau la sănătoasa, spre aceste meleaguri.

DSC_0428a

DSC_0387a

DSC_0233a

Munții Apuseni – Țara de piatră a moților. E suficient să ajungi o singură dată aici. 100 de kilometri de calcar dur, strălucitor, magic, impunător, din orice parte ai străbate acești munți, până în inima lor. Este zona cu cele mai multe fenomene carstice de pe tot întregul României. Casa moților alergați din urmă, de pe la câmpii și șesuri, până în inima cea de piatră a munților, de urgii înspăimântătoare. Loc în care tradițiile sunt și ele păstrate de sute de ani, ferite de multe din afara munților, de același colos de calcar.

DSC_0464

Femei aprige, bărbați hotărâți. Stihii ale naturii dezlănțuite în nămeți înalți, în mijloc de iarnă. Peisaje de vis, în restul anului. Casa ghețarului Scărișoara, cel mai mare ghețar subteran din lume, a peșterii de la Vârtop, a Izbucului Tăuz, locul în care se spune că ar înota zânele și care a fost ales de Bear Grills de la Discovery Chanel, ca punct terminus în care a sărit, în călătoria sa prin Transilvania. Munții Apuseni sunt raiul pe pâmânt pentru toți fotografii împătimiți de natură, pentru toți gurmanzii care adoră balmoșul, afinata, turtele coapte pe pietre de râu, al dulcețurilor aromate și al libertății supreme a spiritului.

Clarisa Iordache

Clarisa Iordache

Bisericile de piatră ale Hațegului. Sântămăria Orlea, Densuș, Colț, Strei, Sânpetru sunt doar câteva dintre aceste fabuloase monumente de istorie și trăire spirituală, lăsate de sute de ani de înaintași. Sfidează și astăzi trecerea timpului, împodobite în picturi impresionante. Scrutează înălțimile precum niște uriași coloși de piatră, în căutarea îndumnezeirii. Multe dintre ele sunt încă funcționale. Poate datorită rugăciunilor aprinse impregnate între pereții de piatră, sau poate, pentru că sufletele celor de aici au știut să păstreze în ele, cultul valorii. Nu le rata! Îți vor tăia răsuflarea!

IMGP0877

DSC_0249

DSC_0354

Alba Iulia! – Phoenix-ul Ardealului! Dacă ai drumul în sânge atunci e musai să treci măcar o singură dată în viața asta, prin Alba Iulia! Este orașul cu cel mai mare potențial turistic din ultima vreme, datorită dezvoltării sale în acest domeniu. Este, totodată și orașul celor două Uniri, al catedralei catolice construită în aceeași perioadă cu Notre Dame-ul Parisului, al unei uimitoare și înfloritoare cetăți de tip Vauban din România, al festivalurilor și evenimentelor culturale înșirate pe parcursul unui an întreg, al podurilor de lemn, piațetelor pietruite, cailor frizieni, oamenilor cu inimă mare și curată, al încoronării primului rege al României Mari, Ferdinand și a Reginei Maria.

IMGP8470

DSC_0356

IMGP8491

Este orașul istoriei, orașul minorităților culturale, al culorilor și steagurilor albastre. Și, dacă te întrebi ce e cu aceste steaguri, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să dai o fugă până în Alba Iulia și să le găsești singur, prin cetate!

DSC_0840

DSC_0926

Transalpina – serpentine, drumuri la înălțime, peisaje care îți taie răsuflarea indiferent de anotimp, multe popasuri în care să-ți tragi sufletul și să admiri frumusețea naturii, cale către o mulțime de destinații turistice și drumeții. Transalpina este o oază verde, străbătută de un șarpe lung de asfalt, cu ajutorul căruia îți poți explora în voie, țara.

DSC_0911

DSC_1007a

Dacă vrei să respiri cu adevărat și să simți frumusețea naturii concentrată într-un singur drum, aici e locul potrivit! Verdele copacilor se mixează perfect cu culoarea alb- gălbuie a rocilor și albastrul magnetic al apelor! Ce altceva îți poți dori mai mult?

DSC_0014-1

DSC_0052

DSC_0075

Castelul Corvinilor! Nu l-am lăsat degaba la urmă. Nu pentru că ar fi mai puțin important decât alte obiective de la noi din țară ci, pentru că, dacă vrei să concentrezi într-un singur loc și istorie, și arhitectură și poveste, Castelul hunedorean este locul ideal! Este destinația perfectă în care să înveți despre trecutul tău, despre nobilii de altădată, despre Iancu și al său blazon, un corb cu inel în cioc. Este locul potrivit în care să vezi, an de an, demonstrații de reenactment, nobili, domnițe, cavaleri, un castelan exact ca pe vremuri care răspunde la numele de Dan, dar, dincolo de toate este locul ideal în care să te îndrăgostești iremediabil, locul în care, oricând vei ajunge te vei simți, rege, regină, prinț, pentru o clipă care va dura, mai apoi, întreaga viață!

DSC_0087

DSC_0275b

DSC_0277

DSC_0371

Acestea sunt doar câteva dintre destinațiile pe care un împătimit al călătoriilor le poate urma, în România. Ar mai fi bisericile de lemn pictate, porțile maramureșene, fascinanta Deltă a Dunării, orice oraș săsesc din Transilvania, Oradea cu clădirile ei impresionante, Timișoara capitala de preț a Banatului, Moldova lui Ștefan cel Mare, cea plină de poale-n brâu și mănăstiri pictate și Oltenia cea dragă, patria lui Brâncuși. Pe toate le regăsești pe site-ul nostru, în toate dintre aceste locuri ar merita să ajungi măcar o singură dată și să înțelegi că nevoia aceasta de călătorie, nu e o dorință de moment. Nu este un capriciu. Nu este un moft sau un mijloc de deconectare. Este, dincolo de toate, o stare de spirit. Pe care, unii dintre noi, o trăiesc din plin, zi de zi!

NB: Fotografiile aparțin autorului și nu pot fi preluate decât cu acordul scris al acestuia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.