De ce trece timpul mai repede cand imbatranim?

Este o intrebare pe care orice adult si-o pune, probabil, la un moment dat. Cu siguranta va amintiti ca, atunci cand erati copii, zilele vi se pareau mult mai lungi si aveati mai mult timp pentru a face ceea ce va placea. Trecerea timpului perceputa diferit este – se pare – un efect al subiectivitatii cu care creierul percepe timpul.

Percepţia subiectivă a timpului1

Probabil in copilarie anotimpurile si vacantele vi se pareau mult mai lungi, iar pe masura ce inaintati in varsta, observati ca aceste unitati de masurare a timpului trec mult mai repede. Se pare ca oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceasta senzatie este una universala, toata lumea trecand prin asa ceva. Timpul este deci perceput in mod diferit, in functie de varsta individului.

In cadrul unor experimente s-a constatat ca un tanar si o persoana de varsta a treia nu au aceeasi perceptie asupra trecerii timpului, tanarul oferind o estimare a timpului mult mai aproape de realitate, pe cand persoana mai in varsta considera ca timpul estimat a trecut mult mai repede.

Si totusi, de ce trece timpul mai repede cand imbatranim?  

Se pare ca la baza acestui efect se afla creierul, care proceseaza informatiile la viteze diferite in cursul vietii. Perceptia diferita a timpului nu ar avea legatura cu varsta, cat cu modul in care creierul proceseaza informatiile pe care le primeste. O explicatie – spun oamenii de stiinta – este elasticitatea timpului. Din punct de vedere perceptiv, timpul se dilata cand creierul este folosit intens, iar daca informatiile procesate nu sunt surprinzatoare sau creierul nu este solicitat, timpul se va comprima, lasand impresia ca trece mult mai repede.

Un profesor de psihologie de la universitatea din Leeds spune ca, pentru un copil, 6 ore de joaca echivaleaza cu 20 de ore din viata unui adult. O explicatie a acestei perceptii este ca pentru copil orice experienta este una unica, orice experienta este noua si neasteptata, astfel ca timpul va trece mai greu, avand in vedere ca un copil percepe mereu informatii noi legate de lumea inconjuratoare. Pe masura ce imbatraneste insa, individul va avea parte de tot mai putine experiente noi si provocatoare, fiind obisnuit cu lumea care il inconjoara si avand o perceptie familiara asupra acesteia. Prin perceperea unui numar scazut de informatii, creierul nu mai functioneaza la fel de intens iar timpul se contracta.

Percepţia subiectivă a timpului11

Pentru a afla de ce timpul trece mai repede cand imbatranim au fost efectuate si experimente in laborator, acest fapt fiind constatat din punct de vedere stiintific. Noile informatii chiar au un efect de „dilatare” a timpului. Intr-un experiment, un numar de subiecti a urmarit un ecran pe care era afisata la intervaluri fixe de timp si pentru perioade fixe imaginea unui pantof. La anumite momente, subiectii aveau parte de o noua imagine ce reprezenta o floare. In ciuda faptului ca imaginea pantofului, cea cu care subiectii erau deja obisnuiti, si cea cu floarea, simbol al informatiei noi, „petreceau” la fel de mult timp pe ecran, subiectii ramaneau cu impresia ca floarea era afisata pe ecran pentru mai mult timp.

Oamenii de stiinta ii indeamna pe oameni sa caute incredibilul si ineditul, sa aiba parte de experiente noi cat mai des. Intr-o viata de rutina, timpul se va comprima, in timp ce, daca individul va trai cat mai multe experiente noi, timpul perceput va fi mai lung. Noutatea incetineste timpul, iar eforturile realizate in vederea experientelor noi va va lasa nu doar cu amintiri frumoase, insa si cu o perceptie a timpului mai lunga. Nu doar diete si stiluri de viata sanatoase ajuta la prelungirea vietii, ci si constientizarea acestei prelungiri prin diversificarea modului in care este perceput timpul. Astfel, mai mult timp este petrecut in prezent, iar noile experiente sunt o modalitate potrivita de a petrece timp distractiv si de a obtine o „dilatare” a timpului.

2 COMENTARII

  1. Nu sunt de accord. Ptr mine e invers. Cand eram mica si ma jucam cu copiii pe afara, nici nu stiu cand se facea seara si trebuia sa intru in casa. Acum stau in fata tv, si timpul nu mai trece…ups.

  2. Captivante pana la a uita de trecerea cu adevarat a timpului . Cu toate ca le parcurgi cu nesat si ca noutati reale raspunsuri pe care le ai la intrebari pe care nu ti le-ai pus inca sau la unele da dar nu ai avut la momentul respectiv raspunsul adecvat este real un mod de a-ti pierde vremea cu folos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.