Expresia « Sah mat ! » marcheaza, la jocul de sah, situatia in care « regele » este amenintat, iar la urmatoarea mutare a adversarului nu mai are nicio solutie de salvare (chiar daca nu poate fi niciodata capturat), aceasta insemnand si finalul partidei. Chiar daca a face « Sah mat » adversarul este scopul jocului, totusi, cele mai multe partide se termina inainte de « mat », prin abandonul jucatorului care recunoaste, astfel, ca nu mai are nicio sansa, prin traditie acesta fiind considerat si un gest de politete.

Sah Mat1

Cele mai vechi urme despre existenta jocului de sah, unul dintre cele mai populare din lume, practicat de milioane de oameni, dateaza de peste 3000 de ani i. Hr. si au fost gasite in India, Persia, in tarile arabe si apoi, in secolul al X-lea, in Europa. Regulile actuale ale jocului functioneaza, aproximativ, de la sfarsitul secolului al XV-lea.

« Sah » (Shah) este titlul monarhului (regelui) persan, reprezentat simbolic prin piesa corespunzatoare a jocului de sah. Pentru a castiga o partida, un jucator trebuie sa atace regele pana il aduce in imposibilitatea de a mai fi mutat. Asadar, se considera ca « Sah mat » inseamna « Regele este infrant », in limba persana « mat » avand sensul « invins », « paralizat ». Totusi, multi pasionati de sah, care s-au ocupat de istoria acestui joc, opteaza pentru alta etimologie, si anume ca « Sah mat! » isi are originea in expresia araba « as-sah mat », care inseamna « Regele e mort ».

Sah Mat11

In The Barnhart Dictionary of Etymology se atrage atentia asupra faptului ca s-a facut, in timp, o confuzie intre cuvantul persan “mat” (cu sensul “mirat”) si “mata” (“mort”), “Sah mat” insemnand, mai degraba, “regele este fara aparare”, ceea ce corespunde si regulilor si sensului jocului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.