Dealul Tara, situat intre Navan si Dunshaughlin, in Irlanda, este considerat un loc sacru, taram al zeilor si regilor, cunoscut si sub numele de Temair. Vechii locuitori ai Irlandei credeau ca nu exista un alt loc mai sacru ca acesta, context in care l-au transformat intr-un centru ritual; ba, mai mult decat atat, dupa ce celtii au sosit in Irlanda, Tara a capatat o importanta si mai mare, denumirea acestui loc enigmatic fiind in stransa legatura cu o mare parte din legendele irlandeze. Se presupune ca de aici au venit toti regii Irlandei. Nu a durat mult timp si Tara a devenit unul dintre cele mai puternice simboluri ale tarii si, in acelasi timp, un fanion al unitatii si regruparii fortelor patriotice.

Tara Hill1

Astazi, pe acest sit se afla nu mai putin de patru monumente diferite si splendide in diversitatea lor. Vorbim despre mormantul neolitic, ce dateaza de la 3000-2400 i.Hr. Aceasta presupunere este contestata vehement de unii istorici, ei fiind de parere ca multe dintre constructiile de pe dealul Tara au fost ridicate in Epoca bronzului sau a fierului. In plus, putine sunt structurile de pe acest sit care sa fi fost morminte. Pe langa acest mormant neolitic, aici se mai gasesc si cateva forturi rotunde, cunoscute drept rath, locuri in care aveau loc ritualurile si metereze.

Inevitabil, aceste locuri au fost associate legendelor irlandeze, motiv pentru care au si primit niste denumiri deosebite. Mentionam de Colina Ostaticilor, un mormant megalitic despre care se spune ca ar fi cel mai vechi mormant de aici, Sala Banchetelor si Fortul Consiliului. Avand in vedere ca se spunea ca marele rege venea de la Tara, acest a loc a capatat un prestigiu incredibil, De regula, acelasi prestigiu il capatau si conducatorii locali care se asociau imaginii marelui rege si, desi nu primeau puteri militare sau teritoriale nelimitate, ei se bucurau de respectul localnicilor si nu numai. Chiar si asa, marele rege nu locuia la Tara, insa atunci cand aveau loc diferite ceremonii, el participa ca amfitrion.

Tara Hill11

Poate cea mai importanta ceremonie care avea loc la Tara era Ospatul, adica Feis Temrach, ce avea o semnificatie clara, simbolizand deci uniunea dintre rege si zeita suveranitatii. Ritualul era pe cat de fascinant pentru noi, pe atat de serios pentru oamenii acelor vremuri. De pilda, viitorii conducatori erau nevoiti sa atinga Piatra Destinului – Lio Fait –, adica un stalp din piatra, despre care se spunea ca prinde viata atunci cand era atins de regele de drept, mai precis de cel care merita sa conduca tara.

Odata cu raspandirea crestinismului si sosirea acestei religii pe taram irlandez, au aparut si legende ce il aveau in centru pe Sf. Patrick, cel care adusese crestinismul in Irlanda. Se spunea ca, pe dealul Tara, avusese loc confruntarea decisiva intre marele rege pagan si Sf. Patrick, invingatorul fiind, bineinteles, adeptul crestinismului, considerat astazi patronul Irlandei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.