Defileul Crișului Repede este o rezervaţie naturală, de tip mixt, fiind inclusă în categoria a IV-a de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. Se află în judeţul Bihor, aparţinând administrativ de comunele Şuncuiuş şi Vadu Crișului.

Defileul Crișului Repede însoţeşte şoseaua care leagă Clujul de Oradea pe o distanţă de 40 de kilometri, având o suprafaţă totală de 219,40 hectare. Această rezervaţie naturală, care este floristică, faunistică şi geologică, trece prin Munţii Pădurea Craiului. A fost declarată rezervaţie încă din anul 1955, când Academia Română a inclus doar trei kilometri din ea, adică zona dintre cele două comune care o administrează.

Defileul Crișului Repede este una dintre cele mai frumoase regiuni din ţară, iar cei care ajung aici nu sunt dezamăgiţi de ceea ce le oferă natura. Este o zonă deosebit de importantă şi din punct de vedere arheologic, deoarece s-au descoperit mai multe unelte şi piese de ceramică. Acestea demonstrează faptul că zona a fost locuită încă de acum 6.500 de ani, adică din epoca neoliticului timpuriu.

Zona nu se află la o altitudine mare, însă relieful carstic, precum şi abrupturile stâncoase fac peisajul mai special. Defileul Crișului Repede este foarte important şi din punct de vedere botanic, pentru că aici se află în jur de 1500 de specii de plante, între care jumătate sunt plante vasculare – acestea sunt specii cormofite, specii de coada calului (equisetatae) sau ferigă.

Ce este şi mai interesant e că reuşesc să vieţuiască împreună mai multe specii diferite ca cele europene, carpato-balcanice, euro-asiatice, mediteraneene sau circumpolare. În ceea ce priveşte fauna, aici se găsesc mamifere ca lupul, mistreţul, vulpea sau căprioara, precum şi păsări, peşti şi reptile.

În zona Defileului Crișului Repede există în jur de 11 peşteri, una mai spectaculoasă ca alta. Din păcate, unele dintre ele nu pot fi vizitate decât cu acordul Institutului Speologic Emil Racoviţă din oraşul Cluj-Napoca. Este cazul Peşterii Vântului, care este cea mai lungă din ţară – are 47 de kilometri. Peştera a fost descoperită în anul 1957 când au fost exploraţi doar 500 de metri.

Însă interesul pentru ea a crescut, aşa că explorările intense nu au întârziat să apară – astfel, în 1989, au fost descoperiţi 40 de kilometri din ea. Se găsesc aproximativ toate formele endocarstice, temperatura medie este în jur de 12 grade, iar animalele care vieţuiesc aici sunt coloniile de lilieci din speciile Rinolophus ferrum-equinum şi Rinolophus hipposideros şi nevertebrate ca miriapode, păianjeni şi melci.

Iubitorii de munte nu se pot plictisi în Defileul Crișului Repede. Există numeroase trasee turistice marcate, care duc în tot felul de locuri pitoreşti ale Munţilor Pădurea Craiului, cum ar fi Platoul Carstic Imaşul Bătrânului sau Izbucul Izbandis.

Traseele sunt pe gustul tuturor – unele sunt mai lungi, altele, mai scurte şi gradul de dificultate diferă. Fie că sunt începători sau avansaţi în urcatul pe munte, turiştii nu se pot plânge de posibilităţi. Mai mult, stâncile abrupte sunt perfecte pentru amatorii de alpinism sau căţărare.

Pe lângă bogăția geologică, defileul este de asemenea un habitat important pentru multe specii de plante și animale, unele dintre ele endemice sau rare. Varietatea de habitate, de la păduri de foioase și până la zone umede, susține o biodiversitate remarcabilă, oferind adăpost unei game largi de specii de faună, inclusiv unele protejate la nivel european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.