Dinozaurul Deinocheirus a fost un teropod omnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Aspectul sau de girafa a facut sa fie considerat unul dintre cele mai inalte si mai rapide teropode care au existat in acea perioada. Lungimea sa estimativa era de 12-15 m, iar greutatea de 6 tone.
Avea membrele anterioare lungi si musculoase, fiecare cu trei degete mari, prevazute cu gheare extrem de lungi, ascutite si curbate. Fiecare gheara ajungea la lungimea de 30 cm, era asemana unui carlig urias, iar in anumite situatii limita se putea transforma intr-o arma foarte periculoasa ce putea provoca rani foarte grave oricarui animal care traia in acea vreme. Lungimea antebratului era de cca. 2,6 m, degetele erau si ele foarte lungi, impreuna masurau cam doua treimi din lungimea bratului.
Membrele posterioare erau mult mai lungi decat cele anterioare si mai robuste. Conformatia lor arata ca mersul acestui dinozaur era biped, iar lungimea oaselor indica faptul ca era un alergator excelent.
Coada lunga, subtire si extrem de flexibila il ajuta in mentinerea echilibrului, iar gatul lung si musculos, tinut in forma literei S, permitea miscarea capului in toate directiile si sustinerea cu usurinta a greutatii acestuia.
Ramasitele sale fosile – un schelet partial, lipsit de craniu – au fost descoperite in Mongolia, in anul 1965, iar pe baza lor, in anul 1970 paleontologii Halszka Osmolska si Roniewicz Ewa au facut o descriere a aceastei specii si au numit-o Deinocheirus mirificus. Aceste animale preistorice populau zonele desertice sau savanele de pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, iar hrana lor era formata atat din plante, cat si din animale de dimensiuni mici.
Dinozaurul Deinocheirus face parte din ordinul Saurischia, familia Deinocheiridae.