Clasa Demospongiae cuprinde o varietate de 9500 de spacii de bureti demospongieri care traiesc in prezent in toata lumea, pe suprafetele solide in ape la adancimi mai mici sau mai mari.
Acesti bureti au variate forme, marimi si culori, unele specii pot ajunge la lungimea sau inaltimea de 1 m si sunt in nuante de culori atat de frumoase, incat alcatuiesc interesante gradini subacvatice ce impresioneaza la fel precum cele care cuprind diferite forme de corali.
Buretii sunt tipuri de nevertebrate primitive care au corpul construit din numeroase celule, tuneluri, labirinte si camere de pori, nu au organe speciale si nici tesuturi. Conform specialistilor buretii reprezinta primele animale multicelulare care au aparut in oceanele acestei planete.
Potrivit unor estimari facute in ultimii ani buretii au aparut cu 650-800 milioane de ani in urma. Speciile mai mici de 15-20 cm pot trai individual, insa majoritatea formeaza colonii a caror dimensiune ajunge la cativa metri.
Dintre demospongieri face parte si bine-cunoscutul burete de baie care in ultimii ani este in pericol de disparitie tocmai datorita recoltarii in exces. De milenii oamenii folosesc bureti marini naturali de baie in scopuri de igiena. Acest burete este ideal pentru pielea delicata a oamenilor si mai ales a copiilor.
El are particularitatea de a absorbi cantitati mari de apa, este moale, are efect usor calmant si creeaza o spuma bogata in combinatie cu sapunul. Dupa utilizare buretele trebuie bine clatit cu apa, apoi el se usuca si devine tare, astfel incat pentru a fi iar utilizat trebuie mai intai inmuiat in apa. Perioada de valabilitate a unui burete de baie este de 3-4 luni, apoi trebuie cumparat altul.
Cand este recoltat, buretele trebuie astfel taiat incat sa ramana o parte din baza sa (radacina) care sa aiba capacitatea de a se regenera, de a creste iar la o noua forma caracteristica. Speranta de viata a unui burete de mare este de aproximativ 10 ani, insa prin recoltare si regenerare durata sa de viata poate fi extinsa.
Specia Niphates Digitalis este interesant colorata in albastrui, purpuriu, gri, violet, portocaliu, galben si vernil si are un aspect neregulat. Corpul sau este alcatuit din spiculi de siliciu acoperit de fibre organice si poate ajunge la lungimea si inaltimea de 30-50 cm. Poate avea forma de evantai, globulara sau tubulara. Ultima forma poate cuprinde una, doua sau trei tuburi. Textura buretelui este poroasa, grosiera, are numerosi tepi moi ce ajung la inaltimea de 0,6 cm.
In Caraibe apar diferite specii de bureti tubulari care pot ajunge si la 50 cm lungime. Tuburile unui astfel de burete sunt deschise la capat, iar peretii lui sunt strapunsi de pori prin care este absorbita apa si apoi evacuata prin orificiul de la varf.
Video – Demospongieri: