Poate ca ati trecut intr-o perioada sau alta a vietii voastre prin ceea ce putem numi depresii de sarbatori, sau poate ca, indiferent de situatie, pentru voi, sarbatorile de iarna sunt prilej de veselie si relaxare! Insa exista persoane care – fie pentru ca sunt departe de cei dragi, fie pentru ca nu au un partener de cuplu – se confrunta cu stari de tristete si epuizare, de insingurare in aceasta perioada a anului.

“Tis’ the season to be jolly”, spune un frumos colind englezesc, insa persoanele care nu isi pot petrece aceasta perioada cu cine doresc sau cele care sunt singure pot trece prin depresii de sarbatori profunde. Faptul ca toata lumea din jur pare a avea pe cineva si pare innebunita de febra sezonului nu face decat sa inrautateasca situatia!

De ce pot aparea depresiile de sarbatori? In primul rand, chiar vremea de afara: pe langa faptul ca unii pur si simplu urasc iarna, frigul si lungimea noptilor incetineste metabolismul si cauzeaza lipsa de energie. Parca dormi mai mult, stai mai mult in pat sau – in orice caz – in casa! Amatorii activitatilor de exterior sunt privati de posibilitatea de a se distra si de a isi urma programul obisnuit de activitati. Pentru unii, faptul ca stai mai mult in casa si in interior in general poate fi o binecuvantare, insa pentru altii este ca si cum ii inchizi intr-o cusca! Si faptul ca in aceasta perioada exista mai multe zile libere in care pur si simplu nu isi gasesc o ocupatie inrautateste totul!

Dar poate ca cel mai important motiv pentru care apar depresiile de sarbatori este reprezentat chiar de sarbatorile in sine! Este un sezon plin de bucurie, in care toti isi petrec timpul liber alaturi de cei dragi, in special alaturi de partenerul de cuplu. Toti isi fac planuri care mai de care mai distractive si relaxante, parca tu esti singurul lasat pe dinafara! Nu ai pe nimeni, prietenii merg fiecare in alta parte si decat sa te trezesti iarasi la o petrecere la care toti se tin de mana cu exceptia ta si a unui tip/unei tipe bete, mai bine spui pas si te inchizi in casa cu o sticla de vin in fata televizorului! Intr-adevar, faptul de a nu avea un partener cand toti par ca sunt fericiti te poate pune la pamant! De aceea in aceasta perioada, multi isi gasesc un partener oarecare, doar ca sa nu petreaca sfarsitul anului singuri! Mai grav, multi se impaca cu fostul partener de cuplu – chiar daca stiu ca relatia nu poate duce nicaieri si ca persoana respectiva ii enerveaza la culme, ei trec peste asta, doar sa nu fie singuri! Insa aceasta nu este o solutie si nici a te inchide in casa singur nu este!

Un alt motiv pentru aparitia depresiilor de sarbatori: sfarsitul anului este acel moment in care, poate fara sa vrei, iti „contabilizezi” toate realizarile din anul ce a trecut si te trezesti dezamagit si deziluzionat! Ajungi poate la concluzia „a mai trecut un an si eu nu am facut absolut nimic cu viata mea”! Probabil ca in circumstante normale, nu ai vorbi asa, dar toata aceasta perioada te poate face mult mai exigent cu tine insuti si mult mai pesimist!

foto: descopera.ro
foto: descopera.ro

Cum poti combate aceste depresii de sarbatori?

In primul rand – ca in cazul oricarei alte depresii – cand observi nasterea primelor semne: lipsa de chef pentru orice, lipsa de pofta de mancare, dormi mult, o stare generala morbida sau indiferenta, trage un semnal de alarma si incearca sa gandesti orice situatie in mod pozitiv si constructiv! Cu putin antranament vei reusi! De exemplu nu „iar sunt singur de sarbatori”, ci „sunt singur, dar macar nu mai sunt cu X, ar fi fost oribil sa imi petrec sarbatorile cu ea/el”! Sau nu „decat sa merg la o petrecere de cupluri, mai bine stau acasa singur si ma imbat”, ci „nu merg acolo unde sunt cupluri, m-as simti ciudat, dar pot accepta invitatia colegului de serviciu si sa merg acolo – poate voi cunoaste oameni interesanti”! Sau nu „nu am realizat nimic anul trecut, imi pierd viata”, ci „nu sunt multumit de realizarile mele, trebuie sa fiu mai serios si sa imi fac un plan sa imi ating asteptarile”!

Depresiile de sarbatori pot fi combatute daca iti pastrezi macar pe jumatate o astfel de atitudine pozitiva si constructiva – in loc de a vedea lipsurile si a te gandi ca nu este nici o cale de scapare, mai bine te-ai concentra pe ceea ce ai, pe ceea ce poti avea, pe oportunitati si pe strategii de actiune! A iti face un plan de actiune nu inseamna sa insiri la nimereala o lista de „rezolutii” de Anul Nou pe care a doua zi o vei uita! Inseamna sa stai sa te gandesti exact ce lipseste din viata ta, ce ai vrea si este posibil sa obtii in decursul anului viitor si prin ce strategii de actiune! Inseamna o insiruire realista de scopuri si de modalitati de actiune si chiar managementul realist al timpului care iti va lua in indeplinirea acelor activitati!

Depresiile de sarbatori pot fi combatute si cu ajutorul unui prieten sau rude: doar pentru ca tu esti singur si fara vreun partener de relatie, nu inseamna ca nu ai nici o persoana draga cu care sa iti petreci sarbatorile! Nu dramatiza, ci realizeaza ca nu esti singurul in aceasta situatie! Asa ca este momentul sa iti petreci cat mai vesel timpul cu o ruda, un prieten care, la randul sau, nu se afla intr-o relatie stabila de cuplu! Sarbatorile de iarna se petrec traditional in familie, asa ca nu te inchide singur in casa, ci viziteaza-ti familia – poti sa te surprinzi ca te simti foarte bine cu parintii, fratii, unchii, verisorii etc.!

Un lucru foarte important: depresiile de sarbatori se nasc pentru ca tu le lasi, pentru ca nu te tii ocupat si iti lasi mintea sa fabuleze si sa te impinga la ganduri negativiste! Asadar, chiar daca multe dintre activitatile tale favorite iti sunt imposibil de realizat din cauza vremii de afara, poti gasi destul de usor alte activitati care sa iti ocupe relaxant si placut timpul, chiar si afara: saniuta, patinele si schiul sunt doar cateva activitati care te vor umple de energie si entuziasm!

Iar in final, cand simti ca s-ar putea sa te acapareze depresiile de sarbatori, retine bine si repeta-ti acest gand: sfarsitul anului nu este un capat de linie, ci simbolizeaza o sansa noua, o oportunitate ca tu sa te gandesti ce vrei cu adevarat de la viata si sa faci primii pasi in a obtine acel ceva! Aproape nimic nu este imposibil – daca nu vorbim despre dorinte de genul „vreau sa fiu Superman” sau „vreau sa ma trezesc superbogat” – atat timp cat iti doresti cu adevarat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.