Salinele se numără printre destinațiile turistice cele mai provocatoare ale României. Reprezintă o adevărată călătorie sub pământ, iar modul de coborâre în salinele românești este și el o provocare pentru cei mai mulți dintre amatorii de senzații tari.
Salina Turda
Salina Turda deține locul fruntaș în ce privește organizarea de evenimente pentru turiști. În salina Turda se întâmplă veșnic câte ceva; copiii sunt cei care beneficiază de cele mai multe evenimente în cadrul salinei Turda, competiții sportive, dar și activități diverse în cadrul programului „Scoala altfel”.
Timp de o săptămână, în luna aprilie a fiecărui an, cei mici sunt așteptați la o serie de evenimente speciale, menite să îi ajute pe copii să descopere și să învețe lucruri noi. Se urmărește dezvoltarea abilităților sociale, a spiritului de echipă, a spiritului de fair play, astfel că de-a lungul săptămânii se organizează competiții sportive dintre cele mai variate: tenis de masă și bowling, dar și concursuri de dicție.
Cei mici sunt răsfățați cu spectacole pe gustul lor: piese de teatru, concerte de muzică, recitaluri de poezie, demonstrații sportive. Săptămâna școala Altfel se desfășoară în salina Turda sub sloganul „Să știi mai multe, să fii mai bun” și, de la an la an, atrage o participare tot mai impresionantă. În anul 2015, 11 000 de turiști au trecut pragul salinei sub egida evenimentului școala Altfel.
Micul biciclist, educație rutieră
Micul biciclist, educație rutieră – tot pentru copii, în salina Turda se desfășoară și concursuri sportive pe bicicletă. Cel mai important se cheamă „Micul biciclist” și are ca scop educarea celor mici în descoperirea și asumarea regulilor de educație rutieră.
Câțiva zeci de copii sunt invitați la o cursă pe biciclete, de-a lungul unui traseu marcat de obstacole, marcaje rutiere, treceri de pieton și semafoare. Dincolo de distracție și dorința de a câștiga cursa de biciclete, cu acest prilej copiii învață să respecte regulile de circulație care ulterior, la suprafață, le vor proteja viața. Evenimentul este plin de veselie și se adresează copiilor cu vârste între 5 și 18 ani, împărțiți pe categorii separate. În plus, pe lângă mișcare și asimilarea regulilor de circulație, participanții beneficiază și de o cură în mediul salin.
Concerte anuale la salina Turda
Concerte anuale la salina Turda. Concertele au devenit deja o tradiție în cadrul salinei Turda. Printre spectacole de operetă, concerte de muzică braziliană sau show-uri folclorice, a devenit o tradiție ca în fiecare lună decembrie a anului la salina Turda să se desfășoare concerte de colinde.
Formațiile chemate să colinde pe turiștii salinei Turda sunt de fiecare dată alții, iar data evenimentului variază între primele și ultimele zile ale lunii decembrie, însă atmosfera este în fiecare an la fel de veselă și în ton cu sărbătoarea Nașterii Mântuitorului. An de an, în subteranul salinei Turda se desfășoară și Festivalul Național de colinde, meșteșuguri și cântece de iarnă Raza Soarelui. În cadrul festivalului au loc foarte multe spectacole muzicale folclorice, dar și expoziții de meșteșuguri tradiționale.
Concursul de tir cu arcul cu ținte tradiționale
Începând din anul 2015, în salina Turda se desfășoară Concursul de tir cu arcul cu ținte tradiționale. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vârstă și sex, existând mai multe grupe de arcași: fete și băieți, tineri și maturi, profesioniști și amatori.
Prima ediție a concursului de tir desfășurat în salina Turda s-a bucurat de un succes neașteptat, fiind prezenți nu mai puțin de 120 de arcași dornici de câștig. Tocmai datorită entuziasmului dovedit de public, s-a decis transformarea acestui gen de competiție sportivă într-una de tradiție pentru salina Turda. În 2015, a avut loc în luna martie și se preconizează că și următoarele ediții se vor stabili pentru aceeași perioadă.
Cupa salina Turda la tenis de masă
Cupa salina Turda la tenis de masă. Din anul 2012, în salina Turda se desfășoară și o cupă de tenis de masă, care se adresează în special amatorilor. Anual, are loc pe terenul special amenajat din incinta minei Rudolf, salina Turda. Ca și dată de desfășurare a cupei a fost stabilită luna februarie.
Organizatorii pun la dispoziția amatorilor 60 de locuri de înscriere, cu condiția ca niciunul dintre participanți să nu fie jucător sau antrenor profesionist. Este o competiție destinată exclusiv amatorilor, turiștilor care doresc să experimenteze beneficiile unei cure în salină petrecându-și timpul într-un stil cât mai activ.
În fiecare an, de 1 decembrie, salina Turda are porțile larg deschise în așteptarea românilor ce doresc să își petreacă Ziua Națională într-un mod inedit.
Artă fotografică in Salina Turda
Salina Turda obișnuiește să găzduiască anual și câte un eveniment de artă fotografică. Fie că este vorba despre expoziții de sine stătătoare sau de expoziții în cadrul vreunui festival de fotografie, salina Turda a devenit un adevărat spațiu de expunere a colecțiilor de fotografie, pe teme dintre cele mai diverse.
Se desfășoară foarte multe workshopuri de fotografie în cadrul salinei Turda, cele mai multe dintre ele promovând locuri de vis din România, fotografii destinate iubitorilor de etnografie din România. Tradiția găzduirii evenimentelor de acest gen este foarte veche în salina Turda, încă din anul 2002 organizându-se ateliere și expoziții foto cu participarea unor artiști ai fotografiei din țară și străinătate.
Începând din anul 2011, salina Turda este și scena câtorva concerte extraordinare de fanfară militară. An de an, chiar de mai multe ori într-un singur an, la salina Turda au loc concerte de fanfară, spre deliciul publicului. Acestea se organizează în special în lunile iulie, noiembrie și martie ale fiecărui an, însă datele pot varia de la un concert la altul.
Salina Praid
Salina Praid, orășelul distracțiilor. Dincolo de concerte de fanfară, evenimente de natură religioasă și chiar Zilele Minerului sau proiecții de film în cadrul sălii de cinema 3D, în salina Praid turiștii se distrează zilnic. Aici s-a deschis unicul parc de aventuri din Europa, un adevărat orășel subteran de sare unde cei mici și cei mari sunt așteptați cu jocuri și provocări de natură sportivă, pentru o îmbinare reușită a tratamentului căilor respiratorii cu mișcarea.
Este vorba despre clubul Aventura, cu trasee de cățărare pe stânci de sare și trasee cu elemente între stâlpi a căror înălțime atinge 15 metri. Datorită dimensiunilor, posibilităților de distracție și a construirii în subteran, clubul Aventura este unic pe plan european și se bucură de vizita a circa 5000 de turiști pe an. Se pot organiza zile de onomastică pentru copii, petreceri de Crăciun pentru cei mici și chiar competiții sportive.
Salina Târgu Ocna
Salina Târgu Ocna. Aici au loc cu precădere evenimente culturale și sportive. S-au desfășurat de-a lungul anilor competiții pentru elevi, conferințe medicale, expoziții fotografice și momente artistice semnate de mari actori ai teatrului românesc.
Cei mici sunt așteptați în salina Târgu Ocna pentru a participa la competiția Cupa Măgura la judo, competiție sprijinită de SALROM; este vorba despre etapa euro regiune care are loc în incinta sportivă amenajată în sanatoriul minei salină. Cupa Măgura a fost organizată pentru prima oară în salina Târgu Ocna în anul 2014, iar succesul de care s-a bucurat acest eveniment a făcut ca și în anul 2015 să fie ales același spațiu de desfășurare a competiției.
Cupa Măgura la Judo se desfășoară în salina Târgu Ocna în fiecare primăvară – lunile martie sau aprilie – și atrage cluburi sportive din întreaga țară. Pe plan este un eveniment extrem de îndrăgit și important, astfel că la ceremonia de înmânare a premiilor și cupei Măgura participă însuși primarul orașului Târgu Ocna.
Sala de spectacole Florin Piersic, salina Târgu Ocna. La finalul anului 2013 a fost inaugurată sala de spectacole Florin Piersic la 240 metri sub pământ, drept un spațiu destinat evenimentelor culturale și artistice deosebite. Sala Florin Piersic a fost prevăzută cu 200 de locuri pentru public și dispune de o acustică perfectă. Din luna decembrie a anului 2013, sala Florin Piersic din cadrul salinei Târgu Ocna găzduiește piese de teatru, spectacole de dans și de operetă.
Din anul 2014, salina Târgu Ocna găzduiește și un eveniment mai puțin obișnuit și cu participare de profil medical. Este vorba despre conferința medicală „Calitate și performanță în asistența medicală preventivă și de reabilitare – Prevenția și reabilitarea în cazul afecțiunilor respiratorii„. Conferința se organizează în colaborare cu primăria orașului Târgu Ocna și face parte din seria unor acțiuni pentru dezvoltarea și promovarea turismului de sănătate în țara noastră.
Salina Slănic Prahova
Salina Slănic Prahova, evenimente. Începând cu anul 2014, în salina Slănic Prahova se desfășoară anual un eveniment de ciclism intitulat sugestiv Călătorie spre centrul pământului. De regulă, are loc în luna februarie a anului și este deschis tuturor pasionaților de ciclism.
Evenimentul programat în adâncurile salinei Slănic Prahova presupune ca participanții să pedaleze pe biciclete un traseu de 3 kilometri pe care îl parcurg însă de mai multe ori, în funcție de timpul pe care îl au la dispoziție. Durata concursului este stabilită de către organizatorii evenimentului Călătorie spre centrul pământului. Cine parcurge mai mulți kilometri este declarat învingător. Din suprafața de 3 kilometri a salinei Slănic Prahova, 2 kilometri se parcurg în Sala Unirea și 1 kilometru este reprezentat de calea de acces spre ieșirea din salină.
Evenimentul Călătorie spre centrul pământului urmează să se desfășoare anual în luna februarie, indiferent de condițiile meteorologice de la suprafața pământului; în salină, concurenții se vor putea bucura de o temperatură constantă de 12 grade și de un traseu perfect uscat. Vestea bună este că salina nu se închide vizitatorilor pe durata concursului de ciclism, ci dimpotrivă, invită pe turiști să se bucure nu doar de aerul sănătos al salinei, ci și de un spectacol sportiv unic în România.