Situl paleontologic de la Cretesti din judetul Vaslui are o suprafata de aproximativ 30 metri patrati, este conservat datorita Consiliului Judetean Vaslui si reprezinta locul unde s-au facut descoperiri impresionante de catre oamenii de stiinta cu ajutorul excavatiilor facute.
Descoperirile includ cranii, mandibule și gheare de animale preistorice, aducând o contribuție semnificativă la zestrea paleontologică a țării.
Situl Crețești: un punct de referință paleontologic
Aceste descoperiri sunt foarte importante pentru ca au completat zestrea paleontologica a Romaniei si au oferit o diversitate de specii din vremuri de demult, ale Miocenului mediu. O parte din aceste descoperiri au fost facute publice in momentul in care s-a stabilit vechimea lor.

Cu putin timp in urma in situl de la Cretesti s-au descoperit ramasite fosile (mai multe oase) care au apartinut unor animale preistorice oarecum ciudate, care au trait cu 10 milioane de ani in urma.
Paleontologii au ajuns la concluzia ca aceste fragmente de oase fosilizate sunt reprezentari ale unor cranii si parti de membre anterioare si gheare puternice ale unor animale disparute cu milioane de ani in urma.
Anumite fragmente de os se banuieste ca ar apartine unui cal primitiv, alte ramasite reprezinta mandibule de cai tridactili, mandibule de gazele si antilope, dar si madibule de hiene. Cercetatorii au descoperit un craniu care se pare ca a fost al unei specii disparute ce ar fi avut caracteristici de la rinocer dar si de la cal, numit calichotherium si doua cranii de tigru care aveau dintii puternici ca niste pumnale.
Avand in vedere diversitatea acestor specii s-a ajuns la concluzia ca in aceasta zona unde se afla Moldova, cu 10 de milioane de ani in urma au existat paduri tropicale si savane intinse, iar clima era umeda si calda.
Relația cu alte descoperiri din România
România este un adevărat teren de vânătoare pentru paleontologi, cu situri importante precum Hațeg sau Oltenia, care au dezvăluit fosile de dinozauri și alte specii din perioade diferite. Descoperirile din Crețești completează tabloul diversității faunei preistorice de pe teritoriul actual al țării, oferind noi dovezi ale climatului și habitatului din Miocen.
Cum contribuie aceste descoperiri la înțelegerea evoluției
Fosilele găsite în Vaslui arată modul în care animalele s-au adaptat la schimbările climatice și geografice ale vremii. Studierea acestor oase ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine migrațiile, interacțiunile dintre specii și chiar cauzele extincției lor.