Daca, pana acum, denumirea “Planeta albastra” era atribuita exclusiv Terrei, iata ca, in 2013, astronomii, utilizand telescopul Hubble, au identificat o exoplaneta (planeta din afara sistemului nostru solar) – HD 189733b – pe care au supranumit-o tot “Planeta albastra”, datorita culorii sale superbe, de cobalt, asemanatoare cu Pamantul vazut din spatiu. Este pentru prima data cand se reuseste identificarea culorii unei exoplanete cu ajutorul unui instrument de observatie, precum telescopul.

Planeta albastra1

Exoplaneta HD 189733b este situata la 63 de ani lumina fata de Terra, adica aproximativ 600 000 de miliarde de kilometri, in Constelatia « Vulpea ». In pofida faptului ca a primit numele de « Planeta albastra », aceasta este total « inospitaliera », orice forma de viata fiind exclusa. Atmosfera ei este torida, ajugand la circa 1000 de grade Celsius,iar vanturile sufla cu mai bine de 7 000 kilometri/ora. Este una dintre exoplanetele cele mai apropiate de Terra, care poate fi observata, cu ajutorul spectografelor, in momentul in care trece in fata « soarelui » ei, in jurul caruia graviteaza.

Pentru a determina culoarea « Planetei albastre », astronomii au masurat cantitatea de lumina reflectata de suprafata exoplanetei, o proprietate numita « albedo ». Albastrul nu vine insa de la reflexia vreunui « ocean tropical », ci se datoreaza atmosferei turbulente, compusa, in principal, din hidrogen, si incarcata cu particule de silicat.

Planeta albastra11

Potrivit NASA, incepand cu 1990, aproape 900 de stele orbitand in jurul altor « sori », decat cel al sistemului nostru solar au fost identificate, estimandu-se ca, in Univers, ar putea exista mai multe miliarde de stele de acest tip.

« Planete albastre », locuibile, ar putea exista, insa, in Constelatia Scorpionului, unde conditiile sunt compatibile cu existenta apei. Astfel,  Gliese 667 este un sistem de trei stele, situat la 23 de ani lumina de Terra, cu o masa echivalenta cu un sfert din aceea a Soarelui nostru. Rezultatele cercetarilor sunt incurajatoare nu numai pentru ca ofera din ce in ce mai multe date despre Universul caruia ii apartinem si noi, dar si pentru ca omul pare a fi devenit tot mai interesat de gasirea unor teritorii « cosmice », ca alternativa la vechea si frumoasa « Planeta albastra ».

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.