Descoperirile arheologice, in general, sunt importante ca marturii peste timp referitoare la popoare, culturi, civilizatii, iar unele dintre ele sunt dovada, indirecta, a unor obiceiuri de viata din alte epoci. Iata cateva descoperiri arheologice din aceasta ultima categorie, care ne fac sa reflectam asupra comportamentului uman, in trecut:

Descoperiri arheologice insolite1

  • Una dintre cele mai ciudate descoperiri arheologice a fost facuta chiar in Romania, langa Cluj-Napoca, fiind vorba despre scheletul unui barbat si al unei femei, ingropati tinandu-se de mana, din perioada Evului Mediu. Potrivit explicatiei date de Adrian Rusu, de la Institutul de arheologie si istorie a artei, din Cluj, mormantul este « un mister », pentru ca, daca scheletul barbatului poarta urmele unei rani adanci, femeia pare a fi fost ingropata in perfecta stare de sanatate, tinandu-si de mana partenerul. Ipoteza sinuciderii este putin plauzibila, deoarece era considerat un pacat si atunci nu ar mai fi fost ingropata intr-un spatiu sacru.
  • Mumia unei « creaturi » numita « Ata », de 50 de centimetri lungime, a fost prezentata, in 2012, intr-un documentar facut la Hollywood, despre care toata lumea s-a intrebat, la inceput, ce poate fi – un om, un extraterestru, un animal ? Ata a fost gasit in desertul Atacama, din Chile, in urma cu zece ani. Analizele facute arata ca este vorba de un copil (8-10 ani), dar intrebarea este cati centimetri putea avea la nastere o asemenea fiinta.

Descoperiri arheologice insolite11

  • Un misterios aliniament de pietre, in Peru, se intinde pe o lungime de aproximativ 500 de metri, ducand spre piramida Cerro del Gentil, din partea de sud a tarii. Particularitatea acestui aliniament este frapanta in timpul solstitiului de iarna, de mii de ani pietrele si soarele parand a incadra, cu «lumina », piramida, intr-o zona uscata si plata, aranjamentul avand, probabil, o semnificatie ritualica.
  • Un inel confectionat in secolul al IV-lea, descoperit intr-un camp, in apropierea unei cetati romane, ar fi putut inspira trilogia « Stapanul inelelor » de J.R.R. Tolkien. Pe inelul respectiv este gravata zeita Venus si un text, despre care se crede ca ar semana cu un blestem.
  • Un fel de « Poarta a Infernului » este considerat un loc situat in sud-vestul Turciei, pe locul vechii cetati Hierapolis, din care astazi nu au mai ramas decat ruine. Motivul unei astfel de denumiri este faptul ca in locul acela se vede mereu un abur, a carui cauza specialistii o pun pe seama emanatiilor de dioxid de carbon, in locul intalnirii a doua falii geologice – fenomen foarte rar, de altfel.
  • Urme de canibalism, din secolul al XVII-lea, s-au gasit in Jamestown, in Virginia, arheologii punand acest fapt pe seama iernilor aspre din acea perioada.
  • Descoperirile arheologice recente din Mexic, din Valea Oaxaca, arata ca preotii care oficiau in temple, in antichitate, in cadrul ritualurilor, sacrificau, pe langa animale, si oameni.

Descoperiri arheologice insolite111

  • Exorcizarea unui vampir, in Evul Mediu, era o practica frecventa. Pe Insula Lazzaretto Nuovo, aproape de Venetia, s-a gasit un craniu, cu o tepusa in gura, semn ca respectivul era considerat un vampir.
  • Pietre decorative pe dinti (ceea ce si astazi este la moda) s-au gasit pe nenumarate cranii apartinand populatiei amerindiene, din urma cu peste 2500 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.