Descoperirile incredibile par a se fi inmultit in ultimii ani, chiar oamenii de stiinta exprimandu-si uimirea in fata unor dovezi care de-abia acum ies la suprafata. In 2001, o echipa de cercetatori canadieni a pornit pe urmele unor exploratori care, cu un an inainte, sustineau ca ar fi descoperit un oras inghitit de ape, cu mii de ani in urma, pe coasta vestica a Cubei. Si incredibilul s-a produs, orasul de sub ape exista.
« Atlantida cubaneza » a putut fi localizata cu ajutorul unor sonare sofisticate, care detecteaza structuri in piatra pana la o adancime de peste 600 de picioare adancime. Zelitsky, o inginera de origine rusa, spioana a marinei sovietice, in timpul « razboiului rece », si sotul ei, Paul Weinzweig, specialist in comunicatii digitale avansate, au parcurs si au explorat cu nava lor de cercetare “Ulises” adancul apelor din apropierea Capului Saint Antoine, din nord-vestul Cubei, cu scopul initial de a recupera diverse epave, cand si-au dat seama ca au descoperit o « comoara » arheologica, de-a dreptul misterioasa – un adevarat complex urban. Pentru a verifica faptul ca totul este adevarat, cei doi, carora li s-a alaturat Dr. Manuel Iturralde, geolog, cercetator la Muzeul de istorie naturala din Havana, au trimis un robot supertehnologizat – un Remotely Operated Vehicle (ROV) – capabil sa fotografieze si sa aduca esantioane de roca de lmari adancimi. Analiza acestora a condus la ideea ca intregul complex, cu piramide si alte constructii circulare, vechi de peste 6000 de ani, s-a aflat, altadata, la suprafata, fiind inghitit de ape cam in timpul Potopului biblic, cand planeta a fost devastata de inundatii uriase.
Descoperirea este interesanta si pentru faptul ca aceste piramide submarine sunt cu mult mai vechi decat cele egiptene, desi ca dimensiune sunt similare acestora. S-au mai gasit sub apa oceanului si mai multi Sfincsi, precum si pietre inscriptionate, dispuse ca cele de la Stonehenge, Marea Britanie.
Descoperirea incredibila a piramidelor subacvatice – Atlantida cubaneza – desi de o importanta exceptionala, este trecuta oarecum sub tacere, motivul fiind, probabil, ca, in paralel, guvernul american a decis efectuarea propriilor cercetari, in timp ce Cuba, pe buna dreptate, isi apara dreptul de « proprietate ».