Anul 2010 a marcat aniversarea a 400 de ani de descoperiri ale lui Galileo Galilei cu telescopul, iar evenimentul a fost comemorat cu diverse conferinte, prelegeri, expozitii si publicatii in toata lumea. Literatura de specialitate privind descoperirile lui Galilei depasea deja cantitatea de literatura de specialitate privind ceilalti oameni de stiinta. Cei mai apropiati competitori ai sai sunt Einstein si Darwin. Insa, de ce se intampla acest lucru? Exista multi oameni de stiinta a caror contributie in domeniul stiintei este de o importanta mai mare. Deasemenea, mare parte din munca lui Galilei este defectuoasa, chiar si el fiind constient de acest lucru. Si totusi, aceasta atentie acordata lui Galilei nu este deplasata si promite sa continue atata timp cat istoria stiintei si stiinta in sine vor fi urmarite. Pentru a intelege mai bine de ce sunt atat de importante descoperirile lui Galilei, trebuie sa luam in considerare viata si munca acestuia.
Primii pasi
Galileo Galilei s-a nascut in 1564. Tatal sau, Vincenzio Galilei, era un negustor de stofe si un muzician cunoscut pentru scrierile sale teoretice privind muzica antica si moderna. De la Vincenzio, Galileo a invatat sa cante la lauta, sa faca descoperiri bazandu-se pe observatie si experienta si sa fie sceptic in privinta autoritatii si a supranaturalului. Tatal sau a vrut ca el sa studieze medicina, motiv pentru care a mers la Universitatea din Pisa, insa Galileo a preferat matematica, pe care a studiat-o in afara universitatii. Acesta a parasit universitatea in 1585, fara diploma, timp de 4 ani a predat matematica in particular, iar in 1589 a inceput sa predea matematica la Pisa, chiar daca inca nu avea o diploma. Trei ani mai tarziu, Galileo a fost chemat sa predea matematica la Studio di Padova, cea mai distinsa universitate din Europa la acea vreme. Faptul ca Galileo a fost numit intr-un asemenea post, desi nu publicase inca nimic, arata ca geniul sau era deja recunoscut de catre toata lumea.
Interesul sau principal a fost mecanica, iar el a inteles ca obiectul mecanicii este de a reduce aceste subiecte la geometrie, fara a fi nevoie de forte ascunse. In cei 18 ani pe care i-a petrecut la Padova, Galileo a facut cele mai importante descoperiri in mecanica, atat teoretice, cat si experimentale – accelerarea unui corp aflat in cadere, traiectoria parabolica a unui proiectil si rezistenta solidelor la rupere. Pana in acest punct al vietii sale, preocuparile lui Galileo legate de astronomie erau mici. Insa, cand Johannes Kepler i-a trimis o copie a cartii sale “Mysterium cosmographicum” (Misterul cosmografic) in 1597, Galileo i-a scris si i-a spus ca el insusi ajunsese la aceasta parere cu multi ani in urma si ca, pornind de la aceasta presupunere, descoperise cauza multor efecte naturale. Kepler a ghicit in mod corect ca Galileo se referea la maree.
Inventarea telescopului si descoperirile care l-au facut faimos
In anii petrecuti la Padova, Galileo a publicat foarte putine opere si nu era prea cunoscut in afara cercului sau de prieteni si studenti din Padova, Florenta si Venetia. Apoi totul s-a schimbat. La inceputul verii lui 1609, Galileo a auzit de un dispozitiv recent inventat in Olanda, care facea ca obiectele distante sa para a fi aproape. Acesta si-a dat seama cum sa creeze un asemenea obiect din lentilele de ochelari – un telescop care oferea o imagine in pozitie verticala, marita de 2-3 ori (curand a imbunatatit telescopul, imaginea putand fi marita pana la 8-9 ori). In septembrie, el a oferit acest telescop Republicii Venetia pentru a fi folosit la observarea navelor aflate la distanta mare – pentru acest lucru, Galileo a fost recompensat cu un post pe viata la Universitatea din Padova si dublarea salariului sau.
Insa, Galileo avea in minte lucruri mai marete. Pana la sfarsitul anului 1609, acesta crease un instrument care marea obiectele de pana la 20 de ori, iar curand unul care le marea de pana la 30 de ori. Atunci a inceput sa priveasca cerul. In doua luni, Galilei a facut mai multe descoperiri care au schimbat lumea decat oricine inainte sau dupa el. Acesta a descoperit si a confirmat ca suprafata Lunii era aspra si muntoasa. Galilei a spus deasemenea ca exista un numar mare de stele care sunt mai mici decat cele vizibile cu ochiul liber si a vazut ca galaxia noastra, Calea Lactee, este compusa din mai multe stele decat pot fi numarate.
Cel mai suprinzator lucru dintre toate, el a vazut ca Jupiter era acompaniat de patru stele mici care se miscau in jurul sau – Kepler a fost cel care a introdus curand termenul de “sateliti”. Descoperirea micilor “stele” din jurul lui Jupiter l-a determinat pe Galilei sa-si publice cartea rapid, inainte ca altcineva sa aiba geniala idee de a se uita la Jupiter cu ajutorul unui dispozitiv optic. In fiecare noapte, Galilei a inregistrat observatii ale configuratiilor lui Jupiter si insotitorilor sai, de pe 7 ianuarie pana pe 2 martie, iar pe 13 martie 1610, acesta si-a publicat noile descoperiri in “Mesagerul Sideral”. Aceasta carte mica a devenit curand foarte cunoscuta in Europa, iar Galilei a devenit cel mai faimos filozof natural din lume.
In cursul acelui an, Galileo a descoperit si forma ciudata a lui Saturn (care a fost explicata in mod corect ca fiind un inel abia dupa 50 de ani, de catre Christiaan Huygens), fazele planetei Venus (aratand ca aceasta se misca in raport cu soarele si straluceste cu ajutorul luminii reflectate de soare), si pete pe soare care se misca si apar si dispar (ceea ce arata ca soarele se roteste si cerurile sunt supuse schimbarii). Acestea sunt motivele pentru care chiar si dupa 400 de ani, se organizeaza conferinte, expozitii, prelegeri si se publica diverse opere legate de Galileo si, de asemenea, motivele pentru care Galileo Galilei este considerat a fi cel mai faimos filozof natural din lume.