Designul este un neologism frecvent utilizat în epoca actuală, de aceea cunoașterea exactă a sensului și pronunția corectă sunt absolut necesare. Cuvântul provine din limba engleză – „eng. design” – fiind preluat, ca și alte neologisme (nu toate), în forma scrisă și cu pronunția din limba de proveniență.
Termenul design este adesea utilizat în diverse contexte, de la modă la tehnologie, însă nu toată lumea cunoaște sensul profund și pronunția adecvată. Acest segment își propune să clarifice ambele aspecte, oferind cititorilor o înțelegere completă a cuvântului, istoria sa și utilizările curente în limba română.
Așadar, se pronunță [dizain], iar explicația cea mai simplă a sensului, cea de dicționar este: 1. Domeniu multidisciplinar interesat de ansamblul factorilor (social-economici, funcționali, tehnici, ergonomici, estetici etc.) care contribuie la aspectul și calitatea produsului de mare serie 2. Aspect exterior, fel în care se prezintă un lucru (din punct de vedere estetic); Disciplină care urmărește armonizarea mediului uman, începând de la conceperea obiectelor uzuale până la urbanism și amenajarea peisajului (DEX).
În engleză, termenul design se folosește încă din perioada clasică (secolul al XVII-lea) și la origine se află latinescul designare, care înseamnă a desena, a marca printr-un semn, a indica. Cel care a introdus în teoria artei cuvântul design, în 1712, este Shaftesbury, scriitor, om politic și filosof, preocupat de definirea frumosului în artă.
Cu sensul modern de metodă de creație care urmărește să dea fiecărui produs, pe lângă funcționalitate, și un aspect plăcut, a început să fie utilizat din secolul al XIX-lea. De atunci, până în prezent, aproape că nu a rămas domeniu care să nu interfereze cu elementele de design – arhitectură, vestimentație, decorații interioare, arte grafice, mediu etc.
De asemenea, limba română a împrumutat și substantivul „designer” (pronunțat [dizainăr]) – specialist în design.
Pentru a aprofunda cunoștințele despre limbajul specific domeniului artistic și tehnic, explorează și articolul nostru despre cum este corect: cunoștință sau cunoștiință. Această resursă suplimentară îți va lărgi orizontul lingvistic și îți va îmbunătăți capacitatea de comunicare în domenii variate.