Când te gândești la Grecia, probabil își vin în minte locuri ca Atena, Acropole sau una dintre însoritele sale insule. Sigur, acestea sunt printre cele mai vizate destinații, adunând, în fiecare an, milioane de turiști, atât din întreaga Europa, cât și de pe alte continente.

Însă, când vine vorba de boema Republica Elenă, e bine de știut că cele mai frumoase locuri nu sunt neaparat si cele intesate veșnic de vizitatori. Grecia abundă de sate încă nealterate de zgomotele orașului, de orașe pescărești autentice, de peisaje care încă își păstrează acea frumusețe idilică.

Numai în acele locuri te poți bucura, pe îndelete, de tradițiile grecești, păstrate cu rigurozitate de către grecii veseli și muncitori și, mai ales, de mâncărurile tradiționale, pregătite cu atâta migală și pricepere de câte o Elenă harnică și zâmbăreață.

Orașul Volos

volos town2

Un astfel de loc este și Volos, un mic orășel de provincie, situat la marginea golfului Pagastic, la poalele munților Pilion. Aproximativ 300 de km nord de Atena și 240 km sud de Salonic, orașul este un mic petic de rai unde, odată intrat, nu ai cum să nu te lași absorbit de energia pe care o emană.

Pe străduțele înguste și înghesuite, nu ai cum să te pierzi. Poate doar furat de frumusețea clădirilor colorate în nuanțe pământii, ascunse după portocalii plantați la marginea drumurilor. La fel de impunător este și muzeul din oraș care deține o impresionantă colecție de obiecte unice în lume, printre care pietrele funerare din marmură, pictate și ornate într-o manieră inedită. Merită văzut, în special dacă ești pasionat de arheologia atât de bogată a Greciei Antice.

muzeul de arheologie
muzeul de arheologie

După o porție de istorie și arhitectură, este timpul pentru felul principal. La propriu. Bucătăria grecească abundă în feluri de mâncare proaspete și ușoare, dar sățioase și delicioase. Având țărm la Marea Egee, orașul Volos și-a câștigat reputația de oraș pescăresc, de aceea de pe mesele restaurantelor nu lipsesc niciodată peștele și fructele de mare, asezonate cu legume proaspăt culese și deserturi specifice, ca iaurtul cu nuci și miere, baclavaua sau souvlaki. Micile restaurante pitorești sunt aprovizionate zilnic cu ingrediente dintre cele mai proaspete.

Unul dintre locurile ideale pentru o plimbare liniștită după masă este portul turistic din Volos, înțesat, pe de-o parte, de corăbioare de pescuit și, pe de altă parte, de iahturi moderne și strălucitoare. Discrepanțele nu sunt, însă, deloc ostentative. Peisajul rămâne unul de poveste, un un tablou în alb și albastru.

port volos2

Localnicii din Volos sunt oameni liniștiți și respectuoși. Bărbații sunt săritori, gata oricând să facă pe ghizii și să te ajute cu orice informație ai avea nevoie. Femeile sunt, ca mai toate grecoaicele, foarte frumoase. Și extrem de cochete. Se îmbracă simplu, în culori deschise, poartă puține bijuterii și zâmbesc. Mereu. Pur și simplu nu ai cum să nu te simți bine în mijlocul unor așa oameni.

Așadar, dacă vrei să vezi Grecia și din altă perspectivă, din cea a unui localnic, de exemplu, și să simți că faci parte din comunitatea elenă pentru o scurtă perioadă, recomand cu caldură vizitarea unui oraș de provincie în locul marilor metropole. Numai în astfel de locuri poți să surprinzi adevarata esență a ceea ce este Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.