Turcia este o mare peninsulă înconjurată de apă, de Marea Neagră, Marea Egee, Marea Mediterană și Marea Marmara, ce intră ca un pinten în teritoriul țării. Este situată în sud-estul Europei și sud-vestul Asiei. Se învecinează cu Azerbaidjan (la 9 km), Armenia (la 268 km), Bulgaria (la 240 km), Georgia (252 km), Grecia (206 km), Iran (499 km), Siria (822 km). Turcii sunt originari din Asia Mică.
Mohamed II
Mohamed II cucerește Constantinopolul (fostul Bizanț) care se va numi Istanbul (capitala Imperiului Otoman). În timpul domniei sultanilor Selim (1512-1520) și Suliman Magnificul (1520-1566) turcii pun stăpânire pe Mesopotamia, Algeria, Siria, o porțiune din Ungaria, zona dunăreano-balcanică. Principalii adversari ai Imperiului Otoman sunt Imperiul Rus și Habsburgic. În urma războiului austro-ruso-turc, Imperiul Otoman a fost înfrânt în decade. În al Doilea Razboi Mondial, Turcia participă de partea Puterilor Centrale și, la sfârșitul războiului pierde: Siria, Libanul, Peninsula Arabică, Iordania, Irak și Palestina.
În 1912-1922, are loc războiul turco-grec, în urma căruia iese victorioasă și obține prin Tratatul de la Lausanne (1923) actuala configurație teritorială. La 29 octombrie 1923, se desființează sultanatul și este proclamată republică. În anul 1934, semnează Pactul Înțelegerii Balcanice cu Grecia, România și Iugoslavia. În urma loviturii de stat din 27 mai 1960, revine la o guvernare civilă. După 1993, duce o politică fermă de radicalizarea rebeliunii Kurde.
Tipul de clima
Clima este mediteraneană, Podișul Central al Anatoliei are verile fierbinți și uscate, iar iernile, reci. În zona estică, temperatura este mai rece, iar precipitațiile variază. Turcia are două șiruri de munți joși (800-1000 m): Tekir Dag la sud și Istrandza Daglari în nord (max. 1031 m) care înconjoară o câmpie îngustă străbătută de râul Ergene, afluent al Maritei. Podișul Anatoliei este în partea centrală a țării (are o altitudine medie 850-900 m). Acest podiș are numeroase depresiuni presărate cu mlaștini și lacuri sărate.
Zone geografice
Cele mai mari depresiuni sunt: Konya, Licaonia, Tuz Golu, Beyisehir Golu. În sud, podișul este învecinat cu Munții Taurus alcătuiți din trei grupe : Munții Taurus de Est, de Centru și de Vest. Munții Taurus de Est însoțesc la sud Valea Murat. Munții Taurus de Vest se află între Văile Mendereș și Goksu. Munții Taurus de Centru sunt la sud de Valea Eufratului. La nord de Munții Taurus de Est se află Podișul Armeniei. Coasta Mării Egee este însoțită de câmpii litorale (Bursa, Bergana, Izmir) formate pe văile râurilor Simav, Gediz, Menderes și Buyuk.
În partea de nord se află Munții Pontici (Kuzey Anadolu) separând Podișul Anatoliei de litoralul Mării Negre. Vârful cel mai înalt din acești munți este Kackar Dag (3937 m), dar sunt și alte vârfuri cu înălțimi de aproximativ 3000 m. Munții Pontici cuprind trei mari grupe: Ponticii Orientali, Ponticii Occidentali și Ponticii Centrali. Câmpia litorală (între Munții Pontici și Marea Neagră) este destul de îngustă, mai lată în lungul coastei mediteraneene și mai întinsă în cursul inferior al râurilor Seyhan și Ceyhan.
Rețeaua hidrografică
Rețeaua hidrografică este formată din râuri, fluvii, lacuri. Fluviul Eufrat se formează din Eufratul de Vest care izvorăște din Podișul Armeniei și Eufratul de Est care izvorăște din vestul masivului Ararat și nordul Lacului Van. După ce se unesc, Eufratul pătrunde pe teritoriul Siriei. Tigrul izvorăște din Lacul Hazar și trece granița în Irak. Alte râuri sunt: Kizilirmak, Porsuk Cayi, Kizilsu Baraji, Iesil Irmak, Kizil Irmak și Sakarya. Lacurile sunt carstice de baraj natural, vulcanice, tectonice. Cel mai mare de 1100 m² este Lacul Tuz (se află la alt. 906 m în Munții Taurus). Lacuri tectonice sunt: Iznik, Apolyont, Eber, Egridir, Van. Lacul Tuzla este de origine vulcanică și se află în sudul Depresiunii Licaoniei. Lacul Kizoren este carstic, format pe depozite gipsifere și calcaroase.

Sursa: wallpaperswide.com
Flora Turciei este diversificată, de tip semitropical, temperat, deșertic și alpin. Sunt păduri întinse de conifere, de foioase, arbori pereni, măslini sălbatici. Fauna Turciei are o serie de animale sălbatice cum sunt: căprioara cafenie, căprioara roșie, mistrețul, iepurele de câmp, gazela, jderul de fag, leopardul turcesc, ursul brun etc. Întâlnim și multe specii de păsări: dropia mare, dropia mică, sitarul, rața sălbatică, porumbei, prepelița polară etc. În această țară, trăiesc peste 30 de specii de șerpi.
În Turcia, se produc cutremure mai ales în zona care se întinde de la Marea Marmara, până la Lacul Van. Religiile întâlnite în această țară sunt: musulmani, creștini și evrei. Limbile vorbite sunt: turca (oficială), kurda, azera.
Turismul
Turismul este foarte dezvoltat și nu este strict legat de sezoane. O călătorie în această țară va fi o mare surpriză. Turcia nu are numai o latură comercială, are vechi cetați ale antichității, centre turistice, este dezvoltată și din punct de vedere cultural.
Turiștii sunt atrași de frumusețea locurilor și prețurile scăzute. Zona de la Marea Mediterană având drept centru orașul Antalya (spre sud-estul țării) este un ținut mirific: țărmul muntos, colorat în verdele intens al pădurilor de pini și jos, marea albastră. Aici, sezonul de plajă se sfârșește în octombrie.
Antalya
Antalya, cel mai important oraș din zonă, a fost întemeiat de Attalos al II-lea în sec. al II-lea î.e.n., înainte de a fi ocupat de turci, orașul a fost locuit de români, bizantini și selencizi.
Cel mai vechi monument este triplul portal ridicat în onoarea vizitei împăratului Adrian în anul 130.
Cascada Duden
Minunate sunt cascadele de la Duden. Cascada inferioară se varsă direct în mare, pe plaja de la Lara, canionul Guver adânc de 150 m, grote și peșteri și parcurile naturale Olympos și Duzlecami.
Grota Karain
Grota Karain este cel mai vechi sit arheologic din Turcia din paleolitic. Orașele Patara și Demre (Kele) unde a slujit Sf.Nicolae sunt asaltate de vizitatori indiferent de sezon.
Canakkale
Dacă ești pasionat de istorie, nu pleca din Turcia fără să nu treci prin Canakkale, ca să vezi ruinele Troiei antice și calul troian (o copie). La câteva ore de drum se află ruinele Pergamului, o altă cetate înfloritoare a Antichiățtii. Situat pe o colină, Pergamul oferă o priveliște superbă.
Kusadasi
Zona turistică de la Marea Egee se remarcă prin cocheta stațiune Kusadasi situată într-un golf. Numele ei vine de la mica insulă din golf și înseamnă ,,Insula păsării”. Este un orășel-port plin de vile, hoteluri, magazine. În apropiere se află Biserica Sf. Ioan.
Pe lângă plajă și distracții Kusadasi este foarte bine situată, de aici se pot face excursii, croaziere în sudul Turciei la Brodum (unde se află una dintre cele șapte minuni ale lumii antice – Mausoleul lui Halicarnas din 353 î.Hr.). La cca. 40 km, se află cetățile antice grecești Efes, Priene, Milet și Didyma. Renumite sunt ruinele Porții legendarului Hercule, Fântâna Împăratului Traian (Efes).
Pe Muntele Bulbul, se află casa Feciorei Maria – o casă mică din piatră în care se spune că au trăit Fecioara Maria și Ioan Botezatorul după ce Iisus a fost răstignit. Aici, este un loc de pelerinaj pentru creștini din toată lumea. La 200 km distanță, sunt izvoarele termale și terasele de calcar de la Pamukkale.
Merită văzute și Xanthos și sanctuarul din Leton, dedicat Letonei lui Apollo și surorii lui Artemis, ca Aspendos cu teatrul antic cel mai bine conservat, care a fost construit de arhitectul Zenon. Teatrul antic are 15 mii de locuri și este folosit și azi. Un alt oraș la Marea Egee este Edirne (fosta capitală a Imperiului Otoman) cu celebra Moschee Selimie.
Istanbul
Istanbulul, cel mai mare oraș al Turciei, se remarcă și prin celebra Moschee Albastra, singura care are șapte minarete, Biserica Sf. Sofia, Palatul Topkapi (reședința sultanilor turci) care impresionează prin colecțiile lui (arme, costume, bijuterii, porțelanuri).
Nu poți trece prin Istanbul fără să ajungi în Grand Bazar – un loc al abundenței unde totul este negociabil, unde te poți alege cu multe amintiri, unele dulci, altele strălucitoare după cum ți-e poftă și buzunarul.
Ankara
Capitala țării, Ankara – este un oraș dezvoltat din punct de vedere istoric, cultural, arhitectural. Are universități numeroase (Universitatea Gazi, Ankara, Ufuk, Cankaya, Hacettpe etc.), 42 muzee (Muzeul Civilizațiilor Anatoliene, Muzeul Arheologic, Muzeul Etnografic), Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk (fondatorul Republicii Turcia), importante monumente și statui, Moscheea Kocatepe, Moscheea Armada și altele. La Ankara au loc importante festivaluri precum: Festivalul Internațional de Film, Festivalul Internațional de Teatru și Festivalul Internațional de Muzică.